Premium

Kortebaandraverij in Egmond is niet meer weg te denken

Kortebaandraverij in Egmond is niet meer weg te denken
John de Leeuw, hier met veelvoudig kortebaanwinnaar Barbert, won de laatste vier keer in Egmond aan den Hoef.
© Archieffoto
Egmond aan den Hoef

Met de start in 2006 is de kortebaandraverij van Egmond aan den Hoef nog een ’jonkie’ in het veld van 25 wedstrijden die de kalender telt. Maar de koers is als vaste aftrap van de plaatselijke kermis inmiddels niet meer weg te denken.

Nadat zo’n 25 jaar geleden een groep mensen de Hoever kermis nieuw leven hadden ingeblazen, ontstond tien jaar daarna het idee voor een kortebaan, vertelt Joost van Dam, voorzitter van het plaatselijke kortebaanbestuur. ,,Er moest wat spectaculairders komen.”

Donderdag is het spektakel toe aan de veertiende editie, die de reguliere 24 paarden aan de start krijgt. ,,Het is elk jaar mooi dat het weer is gelukt”, stelt Van Dam. ,,Er gaat heel wat geld en heel wat manuren inzitten, maar we zijn verschrikkelijk blij dat het zowel financieel als qua vrijwilligers weer is gelukt.”

Even kneep het bestuur hem wel. Het langs de baan gelegen café ’t Rode Hert sloot immers vlak na de kortebaan van 2018 zijn deuren. En als centraal punt was het café eigenlijk onmisbaar in het slagen van de dag. ,,Maar gelukkig is de eigenaar van café ’t Slot erin gesprongen. Hij vond het heel belangrijk dat het zou doorgaan en is nu onze grootste sponsor geworden.”

Want naast de paardensport is de kortebaan vooral ook een gezellige dag voor de Egmonders, benadrukt Van Dam. ,,Het is een dag waar jong en oud heel veel plezier aan beleeft en ook veel mensen die inmiddels verhuisd zijn, komen dan speciaal weer een keer naar het dorp.”

Gestart wordt er vanaf twee uur John de Leeuw boekte een unieke prestatie door de afgelopen vier edities te winnen. De ervaren Hoofddorper, afgelopen weekend met Panic Launcher nog winnaar in Warmond, is ook nu weer kansrijk voor de zege.

Zowel Calvados Chess als Ronny Brandt gelden als favorieten. Al hebben zij een zware eerste omloop geloot. Archange de Jiel (Jaap van Rijn) en Contador (met drievoudig winnaar Aad Pools) zijn op papier de voornaamste uitdagers.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen