Premium

Tadic is gelukkig bij Ajax: ’Overmars heeft beloofd dat er dit seizoen weer een sterk team staat’

Tadic is gelukkig bij Ajax: ’Overmars heeft beloofd dat er dit seizoen weer een sterk team staat’
Dusan Tadic: ,,Wel of geen aanvoerdersband maakt mij niet zo veel uit.’’
© Foto ANP/Olaf Kraak
Amsterdam

Dusan Tadic (30) nam vanaf zijn vakantie een waardevol souvenirtje mee voor de fans van Ajax. De (mede)topscorer van de eredivisie verraste vriend en vijand door op de eerste dag na het zomerreces zijn tot 2022 lopende contract te laten openbreken, opwaarderen en verlengen tot medio 2026. Na 2023 richt de Serviër zich in principe op zijn trainerscarrière.

Van wie kwam het initiatief voor deze opmerkelijke contractverlenging?

„Van ons allebei eigenlijk, van Marc Overmars (directeur voetbalzaken, red.) en mij. We hebben eenzelfde manier van denken en daarom hebben we elkaar in dit nieuwe contract gevonden.”

Je had nog een contract voor drie jaar. Waarom kies je ervoor je zo lang te binden?

„Ik ben heel happy bij Ajax en heb een heel goede relatie met iedereen binnen de club en de fans. Dit is altijd mijn droomclub geweest.”

Welke rol speelde je privésituatie?

„Dat mijn kinderen hier naar school kunnen blijven gaan, speelt ook mee. Maar het allerbelangrijkste is dat ik bij Ajax elke dag met plezier het veld op stap.”

Na twee jaar – in de zomer van 2020 – kon je relatief goedkoop naar China vertrekken. Geldt die afspraak nog of heb je die ambitie niet meer?

„Je kunt niet in de toekomst kijken, moet in de voetballerij alles stap voor stap doen. Ik voel me thuis bij Ajax en heb er vertrouwen in dat dit over drie of vier jaar ook nog zo is. Als speler ben ik op dit moment alleen op het heden gefocust.”

Ben je na het vertrek van Frenkie de Jong naar FC Barcelona en verregaande belangstelling voor Matthijs de Ligt (Juventus) en Donny van de Beek (Real Madrid) niet bang dat Ajax heel veel kwaliteit inlevert?

„We zullen de vertrekkende spelers heel erg missen, maar de club zal goede en belangrijke spelers terugkopen. We willen met Ajax een standaard neerzetten: elk seizoen Champions League spelen en kampioen worden.”

Wat heeft Marc Overmars je beloofd?

„Dat er dit seizoen weer een sterk team zal staan. Dat moet ook, want de tegenstanders zullen na afgelopen jaar nóg scherper zijn tegen ons.”

Welke doelen heb je komend seizoen met Ajax?

„Allereerst ons voor de Champions League kwalificeren en daarna willen we kampioen worden en proberen we de beker te winnen.”

Word je bij een vertrek van De Ligt de nieuwe aanvoerder van Ajax?

„Daar hebben we het nog niet over gehad. Ik weet niet wat de plannen zijn. Het belangrijkste is echter om een leider op het veld te zijn. Wel of geen aanvoerdersband maakt mij niet zo veel uit. Het gaat erom elke dag het team te ondersteunen.”

Heb je nog met Matthijs gesproken over de problemen rond zijn transfer naar Juventus?

„Nee, niet echt. Zolang hij speler van Ajax is, zal hij alles geven. Hij is great en ik hoop dat hij blijft. Als dat niet mogelijk is, zullen we hem net als Frenkie heel erg missen.”

Wanneer wist je dat je na je actieve carrière trainer wilt worden?

„Ik ben geobsedeerd door voetbal, het is mijn liefde. En ik ben bezig met details. Daar wil ik als trainer mee doorgaan. Maar eerst ga ik alles als voetballer geven. Pas daarna denk ik na over de volgende stappen.”

Voel je je met al die jonge jongens om je heen niet al af en toe trainer?

„Dat is normaal, want ik ben een van de meest ervaren jongens. Dan geef je de jonkies veel advies. Mede daardoor is het zo’n genoegen om onderdeel uit te maken van dit Ajax.”

Is het een droom om als (assistent-)trainer ooit bij Ajax samen te werken met Alfred Schreuder, met wie je een heel bijzondere band hebt?

„Jazeker. We zullen zien wat de toekomst brengt. Maar het is duidelijk dat ik een goede band met Alfred heb.”

Meer nieuws uit Ajax

Meest gelezen