Wild-Westschietpartij in Zaandam is mogelijk bendegeweld, justitie eist 8 jaar tegen tweede schutter

Joost Verhagen
Alkmaar

De wilde schietpartij die Zaandam in de nacht van 12 op 13 oktober vorig jaar deed opschrikken is mogelijk veroorzaakt door een ruzie tussen twee verschillende straatbendes. Daar is de reclassering bang voor.

Bij de schietpartij die omstreeks 2:05 uur begon bij de Burcht in Zaandam en zich later verplaatste naar de afdeling spoedeisende hulp van het Zaans Medisch Centrum, raakte verdachte Okan S. zwaar gewond. Hij heeft volgens justitie als eerste een wapen getrokken tijdens de ruzie en hoorde dinsdag 3 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen wegens poging tot doodslag, bedreiging en wapenbezit. S. werd vergezeld door twee vrienden, waarvan er één het afgelopen jaar is veroordeeld wegens een inbraak en mishandeling.

Een betrokkene die door de politie eerst als verdachte en later als getuige werd gehoord, sprak ook over een ruzie tussen straatbendes. Tegen Lloyd H. (27) werd door justitie 8 jaar gevangenisstraf geëist. Hij werd eerder veroordeeld voor een drugszaak en een opiumdelict, Okan S. heeft zich nooit eerder tegenover een rechtbank hoeven verantwoorden. Beide verdachten hebben tijdens de behandeling van de rechtszaak niets willen vertellen over de exacte aanleiding van de geëscaleerde ruzie, maar H. zei dat er geen sprake was van bendegeweld. Hij zei Okan S. en zijn twee vrienden helemaal niet te kennen en verklaarde dat hij alleen zijn vriend wilde beschermen.

Okan S. geeft bij de rechtbank toe dat hij twee keer heeft geschoten; namelijk één keer in de lucht bij wijze van waarschuwing en eenmaal richting de grond. Lloyd H. zegt dat hij net een week in bezit was van een wapen omdat hij vaak artiesten beschermd; ,,Dat voelde veiliger. Artiesten hebben vaak allerlei sieraden en daarom worden ze geregeld beroofd. Ik had het wapen net en toen ging het volledig de mist in.'' stelde hij. H. zegt op de benen van S. te hebben gericht. Maar Okan S. zou minimaal één keer, en volgens justitie waarschijnlijk twee keer in zijn borst te zijn geraakt. Hij vluchtte over de Wilhelminabrug en stapte in een taxi die hem naar de eerste hulp bracht. Een getuige zag vanaf de hoek van de straat hoe Okan S. werd achtervolgd terwijl mensen 'schiet hem dood!' riepen.

Later zette de schietpartij zich voort bij de eerste hulp, waar de broers Gilano H. (24) en Giovanni H. (33) medeverdachte Okan S. nogmaals onder vuur zouden hebben genomen. Lloyd H. is dan inmiddels met de auto naar Amsterdam vertrokken. Hij wordt korte tijd later aangehouden in een Amsterdamse koffiezaak. Giovanni H. vluchtte naar Suriname en meldde zich uiteindelijk zelf bij het Openbaar Ministerie. S. zou uiteindelijk 7 keer te zijn geraakt in zijn rug, borst, buik en voeten. Hij werd aangehouden in het ziekenhuis.

Volgens zijn advocaat Johan Mühren is het een wonder dat zijn cliënt nog leeft. Justitie verwijt de broers H. van poging tot moord en hun strafzaak wordt woensdag behandeld. Lloyd H. en Okan S. zouden volgens justitie beide schuldig zijn aan poging tot doodslag. De rechtbank doet 24 juli in alle vier de zaken uitspraak.

Lees ook: Schietpartij in Zaandam: OM eist 3 jaar cel tegen eerste schutter

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.