OM wil vastgoedbaas uit Warmond met werkstraf dwingen tot inzicht: hij kocht corrupte gedeputeerde Hooijmaijers om

Ton Hooijmaijers werd uiteindelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar en vier maanden.© ANP

Henk Runhaar
Amsterdam

Vastgoedondernemer Jelle K. uit Warmond moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt een taakstraf van honderd uur doen of vijftig dagen de cel in.

De straf is vooral bedoeld om de 74-jarige tot het inzicht te brengen dat hij corrupte gedeputeerde Ton Hooijmaijers wel degelijk steekpenningen betaalde. In ruil kreeg K.’s vastgoedbedrijf Kuiper Groep een voorkeursbehandeling bij onder meer de Lutkemeerpolder tussen Schiphol en Amsterdam.

Juist het feit dat K. onder geen beding aan een taakstraf wilde, zorgde ervoor dat de zaak niet buiten de rechtbank om werd geregeld, onthulde de officier van justitie.

Boete

Het totaalbedrag van die steekpenningen, 34.875 euro, zou K. als boete moeten worden opgelegd, meent het OM.

K. zelf houdt vol dat hij onschuldig is en Hooijmaijers uitsluitend betaalde voor zijn bemiddeling bij de verkoop van aandelen van een dochterbedrijf. Daarvoor kwamen K. en Hooijmaijers een fee overeen van 1,5 procent van de opbrengst. Dat leverde Hooijmaijers volgens K. een vast bedrag van 225.000 euro op. ,,En dan hebben we nog minimaal begroot, zonder fee over de opstalprojecten bijvoorbeeld’’, hield K. de rechtbank in Haarlem dinsdagochtend voor.

De 35 mille en nog een keer een halve ton extra die Hooijmaijers in het vooruitzicht werden gesteld door de vastgoedman, waren volgens K. gelinkt aan nabetalingen op projecten die pas na de overname van zijn dochterbedrijf zouden renderen.

Bouwsucces

Volgens het OM blijkt uit correspondentie tussen de twee dat de toegezegde bedragen waren gekoppeld aan bouwsucces in de Lutkemeerpolder. Dit zou de corruptie glashelder aan het licht brengen. Hooijmaijers kan als gedeputeerde van de provincie Noord-Holland immers zijn macht en invloed aanwenden om de ontwikkelaar in de kaart te spelen. Bovendien is de provincie een van de vier gelijkwaardige aandeelhouders van SADC (Schiphol Area Development Company), dat naarstig op zoek is naar bouwgrond in de buurt van de nationale luchthaven.

Hooijmaijers ’bedelde’ om het extra geld, stelt K. daar tegenover. Hij zwichtte toen maar, vertelde hij. De provinciebestuurder kreeg niet de volle mep, maar bedragen van 14.875 en 20.000 euro. De bedragen vielen lager uit omdat van de bouw van onder meer distibutiecentra in de polder niets terechtkwam.

K.’s advocaat Arthur van Stigt pleitte voor vrijspraak, sowieso vanwege het feit dat de zaak al tien jaar sleept. Ook wilde hij namens zijn cliënt een ’dam opwerpen’ tegen het te makkelijk spreken van smeergeld.

Abstract

Volgens de raadsman zijn de aanklachten te abstract en tendentieus. ,,Natuurlijk had Hooijmaijers als gedeputeerde invloed op ruimtelijke ordening. Daarmee is omkoping door K. nog niet bewezen.’’

Inwoners van de Lutkemeerpolder protesteerden bij de rechtbank in Haarlem. Ze hopen dat de corruptezaak een einde maakt aan de bouwplannen.© Henk Runhaar

Polderbewoners maakten van de gelegenheid gebruik om bij de rechtbank in Haarlem te demonstreren. Zij willen dat de gemeente Amsterdam de bouwplannen voor de polder definitief de prullenmand in doet. Dat wordt makkelijker als omkoping door de vastgoedman wordt aangetoond, zegt Alies Fernhout van biologische boerderij De Boterbloem. ,,Dan kan er zo een streep door de overeenkomst met zijn bedrijf.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen