120 uur werkstraf voor doodrijden Yannick (21) op Texel

Reconstructie van het fatale Texelse ’app-ongeval’ op Circuit Zandvoort.© archieffoto

Henk Runhaar
De Cocksdorp

Voor het doodrijden van de 21-jarige Yannick, ruim drie jaar geleden op Texel, krijgt Pamela H. uit Den Burg 120 uur werkstraf en een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam maandag bepaald in hoger beroep.

Dat was ingesteld door het Openbaar Ministerie. Dat kwam twee weken geleden met een gewijzigde tenlastelegging.

Het draait volgens het OM niet meer om de vraag of H. aan het whatsappen was toen ze de naast haar vriendin fietsende Yannick van achteren aanreed. Ze reed te hard (80 kilometer per uur op het moment van de aanrijding) gelet op de omstandigheden, namelijk een pikdonkere weg bij De Cocksdorp, dát is volgens het OM de kwestie.

Volgens het hof is geen sprake van dood door schuld, een misdrijf, maar alleen van gevaarlijk rijgedrag - dat is geen misdrijf maar een overtreding. Het OM had een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar geëist. H. werd eerder door de rechtbank veroordeeld tot 120 uur werkstraf en inname van haar rijbewijs voor een half jaar.

H. reed in de ogen van het hof onverantwoord hard in het ’aardedonker’, op een onverlichte weg. Ze heeft daarbij de maximumsnelheid van 80 kilometer per uur niet overschreden.

De ouders eisten beiden 50.000 euro vergoeding voor de door hen geleden zogenoemde shockschade die hen beiden zou hebben opgezadeld met een posttraumatisch stresssyndroom (PTSS). Het hof ’begrijpt dat de ouders onherstelbaar leed is aangedaan’, maar wijst de claims af op ’juridische gronden’.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.