Werkstraffen en geldboetes geëist voor omkopen gedeputeerde Ton Hooijmaijers

Ex-gedeputeerde Ton Hooijmaijers verschijnt in 2013 bij de rechtbank in Haarlem voor de strafzaak tegen hem. Nu zijn vastgoedondernemers van wie hij geld zou hebben aangenomen alsnog aan de beurt voor hun strafzaak.© ANP

Henk Runhaar
Haarlem

Tegen twee directeuren en twee bedrijven die Ton Hooijmaijers zouden hebben omgekocht toen hij nog namens de VVD gedeputeerde was van de provincie Noord-Holland zijn gisteren werkstraffen en boetes geëist.

De directeuren hangt taakstraffen van veertig en zestig uur boven het hoofd, de bedrijven boetes van bijna 6000 en 8500 euro.

Grootste vis

Dinsdag dient de zaak tegen Jelle K., volgens het Openbaar Ministerie de grootste vis. De 74-jarige Warmonder zou Hooijmaijers voor zijn karretje hebben gespannen door hem bedragen van vijftien mille tot een kleine ton te betalen of in het vooruitzicht te stellen.

Het OM geeft toe dat het aanpakken van de omkopers rijkelijk laat gebeurt. De strafzaak tegen Hooijmaijers was in 2013, zijn definitieve veroordeling bij de Hoge Raad volgde in 2017. Hij moest twee jaar en vier maanden de cel in.

Beter laat dan nooit, vindt het OM. ,,Ook deze verdachten merken nu dat corruptie de paalrot is aan het fundament van het openbaar bestuur”, aldus de officieren van justitie van het Landelijk Parket maandag in de rechtbank in Haarlem.

Grond

Door Hooijmaijers te betalen, wist een verdachte te regelen dat een Amsterdams stadsdeel grond van hem kocht. Een andere verdachte deed of hij de VVD betaalde, maar volgens justitie ging het in feite om smeergeld voor de toenmalige gedeputeerde.

Volgens het OM heeft het allemaal zo lang geduurd omdat de zaak tegen Hooijmaijers voorrang kreeg. Dat deze laatste verdachten nu pas terechtstaan, hebben ze volgens het OM ook aan zichzelf te danken. Ze weigeren namelijk schuld te bekennen.

Tien andere verdachten van omkoping deden dat wel. Zij kochten een strafzaak af door akkoord te gaan met een transactie met het OM. Ze betaalden boetes tot 20.000 euro of deden een werkstraf.

Tip

Het corruptie-onderzoek tegen Hooijmaijers begon in 2009 met de tip ’factureert zich suf op naam van zijn vrouw’. Later gaf hij toe dat het bedrijf feitelijk van hemzelf was. Zijn vrouw ging vrijuit. In 2010 volgden doorzoekingen. Tientallen mensen en bedrijven werden toen als verdachte aangemerkt.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen