Premium

Uitstel operaties tot na de zomer, vrijwel alleen spoedzorg in ziekenhuis tijdens vakantie

Uitstel operaties tot na de zomer, vrijwel alleen spoedzorg in ziekenhuis tijdens vakantie
Personeelskrapte in ziekenhuizen is in de zomer nog nijpender en heeft gevolgen voor ok’s: wegens vakantie gesloten. Acute zorg gaat altijd door.
© Foto ANP
Zaandam

Ziekenhuizen schrappen deze zomer noodgedwongen ’planbare’ operaties. Door personeelskrapte en vakanties van personeel en patiënten gaan operatiekamers even dicht. Spoedzorg gaat overal door.

Dat blijkt uit rondvraag bij twaalf ziekenhuizen in Noord- en Zuid-Holland, die massaal overschakelen op het zomerrooster. Alleen ziekenhuis Alrijne in Leiden had volgens de woordvoerster geen tijd om te reageren.

,,De personele planning in de zomer is krap”, meldt de woordvoerder van het Zaans Medisch Centrum over de invoering van het zomerrooster. ,,Dit heeft te maken met de vakanties van medisch specialisten en operatiepersoneel, maar ook met de wens van patiënten liever niet in de zomer geopereerd te worden. Uiteraard gaan spoedoperaties altijd door.”

Hetzelfde geluid klinkt bij het Spaarne Gasthuis, met klinieken in Haarlem en Hoofddorp. ,,Acute operaties gaan altijd door.”

Het Dijklander Ziekenhuis – Hoorn en Purmerend – tilt zo’n twintig procent van de operaties en behandelingen over de zomer heen. Denk aan bijvoorbeeld staaroperaties of orthopedie.

Lees ook: FNV: ’Medewerkers ziekenhuis werken zich het snot voor de ogen’

Uitgerust personeel

,,Helaas is het tekort onder ons ok-personeel, net als in veel andere ziekenhuizen, in de vakantieperiode minder goed op te vangen. Uiteraard wordt per patiënt bekeken of gewacht kan worden met een operatie. Als het niet kan worden patiënten snel geholpen.”

Ziekenhuizen verlagen de beddencapaciteit zodat personeel op vakantie kan. Volgens het Dijklander Ziekenhuis is ’uitgerust personeel een cruciale factor’ bij elke operatie. Door het zomerrooster weten patiënten waar zij aan toe zijn. ,,Niets is zo vervelend als een operatie die op het laatste moment wordt uitgesteld.”

Alle ziekenhuizen kampen met tekorten aan (gespecialiseerde) verpleegkundigen. Uit onderzoek van zorginkoper Intrakoop onder 78 ziekenhuizen blijkt dat er ruim 8000 vacatures openstaan.

De Noordwest Ziekenhuisgroep met vestigingen in Den Helder en Alkmaar sluit in de vakantie verpleegafdelingen om beschikbaar personeel beter in te kunnen zetten. ,,Voor acute zorg is het ziekenhuis altijd geopend. Operaties die niet uitgesteld kunnen worden, worden niet uitgesteld.”

Wachtlijst

Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk ziet dat ’patiënten niet in de zomer geopereerd willen worden’. Ook het Amsterdam UMC stemt de personeelsbezetting af op het patiëntenaanbod dat ’meedipt in de zomer’.

Het Leids Universitair Medisch Centrum bekijkt per patiënt zorgvuldig of uitstel van een afspraak of operatie verantwoord is. ,,We begrijpen dat het ontzettend vervelend is voor patiënten die te horen krijgen dat ze wat langer op een afspraak moeten wachten of op de wachtlijst staan voor een operatie”, licht de woordvoerster toe. Meander Medisch Centrum, het ziekenhuis voor Soest en Baarn, haalt planbare operaties na de zomer in.

Alleen Tergooi – Hilversum en Bussum – zegt niet aan zomerroosters of uitstel van operaties te doen. ,,Door extra werving en geplande instroom van leerlingen en inhuur externe bureaus en zzp’ers.”

Onzeker is of de spoedeisende hulp (SEH) deze zomer vaker stops moet inlassen. Dijklander Ziekenhuis: ,,Deze ’presentatiestops’ komen de laatste tijd vaker voor dan ons lief is.”

Soms bijna wekelijks. ,,Zodra we merken dat de toestroom van patiënten dermate hoog is dat we vol liggen of handen tekort dreigen te komen, volgt een stop van 2 uur. Tijdens zo’n stop blijven we wel open voor mensen die in een acuut levensbedreigende situatie verkeren.”

Het Spaarne Gasthuis houdt rekening met extra patiënten op de SEH door festivals in de regio. ,,We passen de bezetting daarop aan.”

Zwangere naar Gent

Een vrouw uit het Dijklander Ziekenhuis (Hoorn) is recent vanwege dreigende vroeggeboorte overgeplaatst naar het ziekenhuis in Gent. Op de Neonatale Intensive Care Unit in Amsterdam was geen plek. Het probleem van volle NICU’s wordt zeker in de zomer scherp in de gaten gehouden.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen