Premium

Transfer De Ligt in impasse: meldt zich gewoon op training Ajax

Transfer De Ligt in impasse: meldt zich gewoon op training Ajax
Matthijs de Ligt duelleert met Cristiano Ronaldo tijdens de finale van de Nations League.
© foto VI Images
Amsterdam

Matthijs de Ligt (19) wil Ajax door de voordeur verlaten. Hij was het liefst al gepresenteerd bij Juventus, maar de aanvoerder meldt zich maandag gewoon op de training bij Ajax. Hoewel de onderhandelingen tussen de Amsterdammers en de Italiaanse topclub zich in een impasse bevinden, rekent de verdediger erop dat de clubs op korte termijn alsnog een akkoord bereiken. ,,Een arbitragezaak is voor ons uitgesloten en we stellen ons professioneel op’’, zegt zaakwaarnemer Mino Raiola op voorhand.

De Ligt houdt zich tot dusver op de vlakte over de transfersoap, maar het moet de international irriteren dat er tussen Juventus en Ajax nog geen akkoord is. Na de Nations League in Porto zei hij op vakantie te gaan en zich daarna zo snel mogelijk bij zijn – toen nog niet bekende – nieuwe werkgever te willen melden.

Maar na zijn droomreis met vriendin Annekee Molenaar naar Miami en de Bahama’s pakt hij vanochtend gewoon zijn Ajax-trainingstas in. Inmiddels zal hij hopen zaterdag niet meer met de selectie naar het Oostenrijkse Bramberg te hoeven reizen voor een trainingskamp.

Het openingsbod aan Ajax van Juventus, dat mondeling al een akkoord heeft met De Ligt over een contract voor vijf seizoenen, bedraagt 50 miljoen euro zonder bonussen. Te laag, vindt Ajax. Geheel volgens afspraak, zou Mino Raiola, de zaakwaarnemer van de verdediger, betogen.

De Ligt beroept zich op een afspraak die vorig jaar zomer met de Amsterdamse clubleiding zou zijn gemaakt. In ruil voor een langer verblijf in de Johan Cruijff Arena van minimaal één seizoen zou worden meegewerkt aan een transfer, waarbij volgens getuigen (lees: vader Frank de Ligt en begeleider Barry Hulshoff) een bedrag tussen de 45 en 50 miljoen euro zou zijn genoemd. Het zwart-op-wit zetten, zou niet nodig zijn geweest, omdat Ajax ’er binnen vijf minuten met een club uit zou zijn’.

Ajax wil inmiddels veel meer dan de genoemde en geboden 50 miljoen euro. De Ligt is als grootste talent van de wereld en als eerste verdediger uitgeroepen tot Golden Boy, won de dubbel met Ajax, bereikte met zijn ploeggenoten de halve finale van de Champions League én haalde met Oranje de verloren finale van de Nations League in Portugal. Op bezoek bij Juventus kopte hij Ajax de halve finale van het miljoenenbal in door de winnende treffer te maken (1-2).

,,Er zijn afspraken gemaakt met Matthijs en het is aan Ajax hoe de club daarmee omgaat’’, zegt Raiola die verder aangeeft niet via media te willen onderhandelen en niet op de hoogte van het Juventus-bod wil ingaan.

Hoewel Raiola daar nu verder niks over wil zeggen, zou intern het argument zijn gebruikt dat het bod op De Ligt voor een verdediger uit de eredivisie marktconform is. Daar zou de hoofdprijs die Barcelona voor Frenkie de Jong betaalde (86 miljoen) niks aan afdoen, omdat Ajax voor 50 miljoen een akkoord met PSG zou hebben gehad en de 86 miljoen van de Spanjaarden volgens hen overbetaald is.

Gewezen zou zijn op de transfer van Porto-verdediger Eder Militao, die voor 53 miljoen euro naar Real Madrid overstapte. Bovendien is er geen biedingenoorlog voor De Ligt, omdat die alleen naar Juventus wil en slechts de Oude Dame een bod heeft neergelegd in Amsterdam.

De moeizame onderhandelingen én Raiola’s reputatie van keiharde zakenman zorgen voor een explosief mengsel. De Ligt wil het echter niet tot een ontploffing laten komen. Zich ziek melden is voor de speler geen optie.

,,En een arbitragezaak is voor ons uitgesloten’’, aldus de zaakwaarnemer. ,,Die heb ik Matthijs ook afgeraden, want die past niet bij zijn stijl en levenswijze.’’ De speler hoopt slechts dat Juventus en Ajax de wil tonen om eruit te komen en dat de deal snel rond is.

Marc Overmars is om een reactie gevraagd, maar wil geen commentaar geven.

Meer nieuws uit Ajax

Meest gelezen