Ontvoeringsslachtoffer Ridoan B. uit Beverwijk hoofdrolspeler in miljoenenwitwaszaak

Een van de twee vuurwapens die gevonden werden.© Archieffoto DNP.NU

Carlo Nijveen
Beverwijk

Rechercheurs doen nog volop onderzoek naar de mislukte ontvoering - afgelopen zaterdag - waarbij de 37-jarige Ridoan B. uit Beverwijk ernstig gewond raakte.

B. - die de laatste jaren diverse keren in de beklaagdenbank heeft gezeten - werd in maart nog veroordeeld in een beroepszaak waarbij het onder meer draaide om het witwassen van ruim drie miljoen euro. Het gerechtshof in Amsterdam legde de Beverwijker daarvoor en voor het helen van gestolen auto-onderdelen 48 maanden cel op.

Koelbox

Het geld werd twee jaar geleden - op 13 juni 2017 - aangetroffen bij een politie-inval in een garagebedrijf aan de Inzet in Wormerveer, gerund door de Beverwijker. De miljoenen euro’s werden tevoorschijn gehaald uit zes autobanden, een koelbox, een opslaghok in een toiletruimte, een andere tas in een Mercedes-personenauto én uit een tas die een medeverdachte tijdens de politieactie probeerde mee te nemen en zo uit het zicht te houden.

De Beverwijker zei tijdens zijn berechting hij het geld in bewaring had genomen voor een bekende van hem. B. zou daarvoor 20.000 euro krijgen. De garagehouder stelde dat hij niet wist hoeveel geld er precies in zijn pand was verstopt. Hij wilde niet zeggen voor wie hij de berg euro’s bewaarde, omdat dat niet goed zou zijn voor zijn gezondheid en hij daar alleen maar meer problemen door zou krijgen.

Lees ook: Man gewond op straat na ontvoering in Beverwijk, vuurwapens gevonden en vier aanhoudingen [video]

Volgens het gerechtshof was het geld direct of indirect afkomstig uit criminaliteit en moet B. dat ook hebben geweten.

’Gekocht’

Bij de beroepszaak ging het dus ook om handel in geheelde auto-onderdelen. De wagens waaruit die onderdelen afkomstig waren, bleken tussen 2012 en 2016 te zijn gestolen. B. ontkende schuldig te zijn aan heling. Hij had de auto-onderdelen naar eigen zeggen gekocht op sloperijen, maar hield geen administratie bij. Maar het Hof achtte dus ook de zogenoemde opzetheling bewezen.

Ridoan B. zit inmiddels dus niet meer vast. Waarom hij alweer op vrije voeten is, is onduidelijk. De politie wil verder niets zeggen. B. werd zaterdagavond rond kwart voor elf in de buurt van de Melis Stokelaan door ontvoerders van straat geplukt en in een bestelauto meegenomen. Gealarmeerde politieagenten kregen de wagen op de Beneluxlaan in het vizier, waarna de ontvoerders er plankgas vandoor ging.

Lees ook: Advocaat: Slachtoffer van ontvoering in Beverwijk is Ridoan B.

Tijdens de achtervolging werd B. volgens de politie op de Heemskerkse Hoflaan uit de bestelwagen gegooid. Hij liep door het geweld zwaar letsel op. Bij de ontvoeringspoging zou ook zijn geschoten. Op straat werd zeker een wapen aangetroffen. Vier verdachten zijn opgepakt.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.