Ook winnaar van de eerste Ronde Hoogkarspel betreurt nieuws over waarschijnlijk stoppen: Jeroen Breewel wint laatste editie

Ook winnaar van de eerste Ronde Hoogkarspel betreurt nieuws over waarschijnlijk stoppen: Jeroen Breewel wint laatste editie
De wielrenners reden nog een keer door de straten van Hoogkarspel, Jeroen Breewel zou deze laatste editie op zijn naam schrijven.
© Foto Jaap van der Pijll
Wielrennen

En daar staat hij dan, klaar om het startschot te geven voor de laatste editie van de Ronde van Hoogkarspel. Een glimlach. Fred van Lachterop (78) geniet nog net zo erg van de sport als toen hij in 1963 de eerste editie van het evenement won.

,,Heel jammer”, vindt Van Lachterop het dat de plaatselijke ijsclub geen toekomst meer ziet in de traditionele wielerronde door het centrum van Hoogkarspel. Hij zegt het aan tafel in horecazaak Bantam, ter hoogte van de finishlijn. Van Lachterop heeft net om twee uur ’s middags het startsein gegeven voor de eliterijders. De oud-winnaar is er al sinds kwart over negen. Heeft al genoeg sfeer geproefd om te merken dat hij nog net zo gek op de sport is als voorheen. ,,Het afzien van die gasten. Dat ze stuk zitten. Het herinnert me aan hoe het er bij ons aan toeging. Ik vind het leuk om hier te zijn.”

Jeroen Breewel komt dit keer als winnaar uit de bus. Hij houdt Steven Stenekes en Niels Boele, die de top drie completeren, achter zich. Stenekes kreeg al vroeg in de wedstrijd te kampen met materiaalpech. Maar hij herpakte zich en slaagde er alsnog in een podiumplaats af te dwingen. Stenekes heeft in het verleden meerdere keren prijzen gepakt tijdens de Ronde van Hoogkarspel. Ook nu dus, tijdens de 57ste keer dat de strijd op het programma staat.

Volgende editie

Langs het parcours staan zoals altijd vrijwilligers met jassen of truien waarop ’IJsclub Hoogkarspel’ prijkt. Dát is sowieso voor het laatst zo. De ijsclub stopt ermee. Alleen als andere initiatiefnemers het evenement staande kunnen houden, zit er een volgende editie in. Daarover heerst langs de kant echter maar weinig optimisme.

,,Er komt veel meer regelwerk dan vroeger bij kijken”, meent Van Lachterop. ,,Je hebt met vrijwilligerswerk te maken. Dat maakt het natuurlijk lastig.”

Van Lachterop heeft mooie herinneringen aan zijn deelnames als renner. De eind zeventiger weet nog dat er in die tijd een deelnemersveld was van circa tachtig renners. Er was veel concurrentie, maar hij deed als ’broodamateur’ altijd mee om de prijzen. ,,Ik was niet echt van de criteriums. Omdat ik toen een stuk jonger was, lukte het me ook hier op niveau mee te rijden.”

Als Amsterdammer was hij een ’buitenstaander’. De renners uit de regio van Hoogkarspel zelf konden goed partij bieden, weet hij nog. ,,De Ronde van Hoogkarspel was toen al een vrije ronde. Mede vanwege de sfeer. Echt Noord-Hollands. Heel veel renners kwamen uit de omgeving. Het was een kwestie van mond-tot-mondreclame, waardoor veel mensen zich aanmeldden.”

Terwijl hij zijn woordje doet, probeert het speakerduo het toegestroomde publiek er telkens maar weer op te wijzen hoe belangrijk het is dat het evenement moet blijven. Het kan toch niet dat Hoogkarspel straks geen wielerronde meer heeft, is de boodschap die ze verkondigen. Het is toch niet voor te stellen dat ze straks niet meer over die rotonde tussen Duijvenburg en de Streekweg fietsen?

Nee, inderdaad, dat vindt Van Lachterop ook. Hij heeft lang niet altijd langs de kant gestaan bij de ronde. Maar het staat wat hem betreft als een paal boven water: nooit leuk als er een criterium verdwijnt. ,,Je hebt ze gewoon nodig om het publiek enthousiast te houden.”

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons