Premium

Kroegloperstoernooi is topvermaak voor schakers

Kroegloperstoernooi is topvermaak voor schakers
Dirk van der Meiden (voorgrond rechts) en Jos Vlaming in actie in het Alkmaars Koffiehuis tegen Guido Florijn en Martin Rep.
© Foto Martin de Haan
Alkmaar

Minder bedenktijd, meer spektakel. Het wordt het schaken van de toekomst genoemd. Er was een tijd dat een kroegloperstoernooi, zoals gisteren in Alkmaar, moest vrezen voor genoeg deelnemers als op hetzelfde moment elders in Noord-Holland een groot schaakevenement met klassieke bedenktijd plaatsvond. Maar tijden veranderen. Op dit moment wordt in Amsterdam het Science Park Chess Tournament gehouden, in de volksmond ook wel het Amsterdams open genoemd. Het is het grootste toernooi van Noord-Holland, maar je treft er maar relatief weinig schakers boven het Noordzeekanaal. Hoe anders was dat zondag in Alkmaar.

Vijftig koppels hadden zich aangemeld voor het evenement dat pas drie jaar bestaat maar reeds is uitgegroeid tot een traditie. Van de organiserende vereniging De Waagtoren werden weliswaar de twee sterkste spelers, internationaal meester Yong Hoon de Rover en nationaal meester Danny de Ruiter gemist omdat zij wel in Amsterdam meedoen, maar voor de rest was het evenement meer dan geslaagd. Vooral in de breedte en dat is opvallend, want de meeste schaakclubs hebben al lang en breed de deuren gesloten. Dat blijkt geen belemmering om op een zondag nog een keer eruit te gaan met een goede maat om een potje te schaken. ,,Het ging niet heel goed maar wat maakt het uit”, aldus Alkmaarder Ton Fasel terwijl hij een paar glazen bier uitdeelt. Clubgenoot David Baanstra van De Waagtoren stelt ook dat de gezelligheid voorop staat. ,,Een dagje met mijn broer geschaakt. Hij speelt niet op een club, maar de score maakt op een dag als vandaag niet veel uit.”

Er zijn natuurlijk schakers voor wie de dagscore wel belangrijk is, zoals voor internationaal meester en tevens Noord-Hollands kampioen Hing Ting Lai en kompaan en nationaal meester Tobias Kabos. Zij zijn de uitgesproken favorieten voor de eindzege, maar die rol kunnen ze niet echt waarmaken. Het duo verliest met 1,5-0,5 van het koppel Daan Zult en Myhkailo Dorokhin, maar deze spelers van de Hoornse club Caïssa-Eenhoorn speelden te wisselvallig om voor de hoofdprijs in aanmerking te komen. Zo verloren ze met dezelfde cijfers van Richard Bolster en Enrico van Egmond van de Schager club Mach. Wel legden ze dankzij een 2-0 zege in de slotronde op het Alkmaarse duo Jos Vlaming en Dirk van der Meiden beslag op het zilver.

De tweede plaats ging naar een duo dat dacht een droom te beleven. Bob Stolp uit Castricum en Luc Janssen uit Egmond aan Zee vertegenwoordigen de kleine club Vredeburg uit Limmen. Een dorpsclub die net als het schaken in een groot deel van Noord-Holland aan het opkrabbelen is. Hoe het kan, dat wisten zij zelf ook niet helemaal maar Stolp en Janssen gingen met een zelfde puntentotaal als Lai en Kabos de laatste ronde in. Daarin wist Stolp de nationaal meester uit Almere op remise te houden, maar Janssen redde het niet tegen Lai. Niettemin werden ze toch nog derde.,,Ongelooflijk”, zei de 38-jarige Stolp. ,,Mijn beste resultaat ooit.”

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen