Premium

Duet hoogtepunt van Zuider Havendijk Concert Enkhuizen

Duet hoogtepunt van Zuider Havendijk Concert Enkhuizen
Dana Koppes zingt op het Zuider Havendijk concert in Enkhuizen.
© Foto Jaap van der Pijll
Enkhuizen

Het Prinsengrachtconcert heeft door rechtstreekse uitzending op televisie een landelijke faam. Maar ook Enkhuizen heeft sinds 2006 zijn openluchtconcert vanaf een drijvend podium op het water. Hoe kleinschalig het nog mag wezen, doet de Enkhuizer variant in gezelligheid niet onder voor het Amsterdamse gebeuren.

Een zelfde gemoedelijkheid heerst aan de Zuiderhavendijk en ook hier laat men zich in vervoering brengen door klassieke muziek. Het evenement kent zowel een concert in de middag als in de avond. Eerst optredens van leerlingen van Muziekschool Oostelijk Westfriesland en in de soiree optredens van beginnende professionele muzikanten. Het is het concert in de avond die het meeste publiek trekt.

Logisch omdat de entourage met sfeerverlichting het beste werkt in de langzaam invallende avondschemering. Het publiek staat of zit met zelf meegebrachte stoeltjes. Men luistert aandachtig naar de muziek. Slechts het kwinkeleren van vogels doorsnijdt de muzikale klanken, daarbij benadrukkend hoe stil het op de kades is.

Het concert is opgedeeld in blokjes van drie zowel voor als na de pauze met opeenvolgende optredens van pianist Zara Le Clercq en violist Annah Posthumius, sopraan Dana Koppes en pianist Christiaan Gebhart en als afsluiting het saxofoonkwartet Vlam. Le Clercq en de Enkhuizense Posthumius kennen elkaar van de Sweelinck Academie, de opleiding van het Conservatorium van Amsterdam voor jong getalenteerde muzikanten.

Ze openen met een Romance van Beethoven. Meteen opvallend is de prachtige klank van de Erard-vleugel die fijn harmonieert met de viool. Het instrument uit 1846 is een bruikleen van de sinds kort in Enkhuizen woonachtige Frits Janmaat, een wereldbekende autoriteit op het gebied van de piano- en harpontwikkeling van de instrumentenbouwer Erard.

Even bijzonder is dat Posthumius een instrument bespeelt dat speciaal voor haar gemaakt is, rekening houdend met haar klankeisen. Posthumius heeft ook voordrachttalent. Tijdens de beginmaten van een instrumentale versie van het lied ’Après un Rêve’ van Fauré geeft ze een Nederlandse vertaling van het gedicht waarop het lied is gebaseerd.

’Après un Rêve’ in de oorspronkelijke gedaante komt terug tijdens het optreden van Dana Koppes, eveneens uit Enkhuizen. Zij vertelt dat juist door dat lied zij gegrepen werd door klassieke muziek. Momenteel studeert zij aan de Fontys Hogeschool in Tilburg muziektheater. Zij is veelzijdig. Schittert in mimiek zowel in het liedgenre, in opera en in operette. Hoogtepunt is toch vooral wanneer zij met medestudent Wessel Wirken een duet zingt uit Don Giovanni.

Saxofoon Kwartet Vlam uit Groningen is al even veelzijdig in repertoire dat strijkt van de Renaissance tot het hedendaagse. Ook zij hebben aandacht voor performance. Als ware uitsmijter van de avond geven ze een tango met een eigen choreografie.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen