Premium

Tour de Bol: ’Er was geen leeg weiland om te plassen’

Tour de Bol: ’Er was geen leeg weiland om te plassen’
Cees Bol.
© AFP
Zaandam

Cees Bol (23) maakt zijn debuut in de Tour de France. De krant belt af en toe met de renner van Team Sunweb om te horen hoe het hem vergaat in Frankrijk.

Lees ook: Sunweb langer door met Zaandamse wielrenner Cees Bol; wordt in Tour de France vooral gangmaker

,,Als kleine jongen droomt iedere wielrenner van het rijden in de Tour de France. Dat ik nu meteen in mijn eerste jaar als prof mee rij is ongelofelijk. De drukte en de hectiek is met geen andere wedstrijd te vergelijken. Dat merkte ik al gelijk bij de ploegenpresentatie in Brussel. Gelukkig blijft het spelletje wel hetzelfde. Koers is koers, maar iedereen is in topvorm en alleen de beste renners doen mee. Het niveau is duidelijk hoger dan anders.

De kop is eraf, de eerste twee etappes zitten erop, en ik kan niet anders dan tevreden zijn. De eerste dag reden wij voor Matthews. Met de lastige aankomst die licht omhoog ging hadden wij een mooie kans om het geel te pakken met hem. Helaas kwam Michael te vroeg op kop en werd hij ‘slechts’ zesde.

Het aantal mensen dat overal langs de kant staat heeft wel echt indruk gemaakt. Vooral bij de belangrijke punten als de start en de Muur van Geraardsbergen was het echt gaaf om al dat volk te zien. Het leverde zelfs problemen op die ik nog nooit heb meegemaakt: Bijna nergens was een leeg weiland waar ruimte was om te plassen. Je wilt natuurlijk niet tussen de mensen staan plassen.

Tijdens de ploegentijdrit van zondag was het mijn taak om drie kilometer voor het eind een suicidepull te doen: alles geven voor de ploeg en dan af laten zakken. Ik kon de laatste kilometers dus rustig fietsen en genieten van de taferelen om mij heen. Soms stond het zelfs vier tot vijf rijen dik. Heel vet om mee te maken.

Ik ben heel blij voor Mike Teunissen dat hij na dertig jaar weer als eerste Nederlander de gele trui aan mag. Ik heb met hem nog samen gefietst bij Rabobank en ken hem daardoor goed. Hem gefeliciteerd heb ik nog niet. Die jongen krijgt nu waarschijnlijk duizenden berichtjes. Ik feliciteer hem morgen wel in het peloton, die gele trui is niet te missen.’’

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek

Meest gelezen