Premium

Muziek en verhalen in gastvrije Hoornse woonwijken [video]

Muziek en verhalen in gastvrije Hoornse woonwijken [video]
Hoorn

Er is alle reden voor bewoners van de woonwijken Venenlaankwartier en Hoorn-Noord, om zich zelf in de etalage te zetten. Er wonen leuke mensen, er is veel muziek en zoveel mooie verhalen.

Met het jaarlijkse evenement ’Wijk te Kijk’ hebben ze dat zondag waargemaakt. Maar als je buren soms van heel ver komen, dan hebben zij ook een verhaal. Dat blijkt wel bij de Hogerbeetsstraat, waar de vlag van Somalië wappert.

Vrouwen in felblauwe gewaden presenteren vol rots hun hapjes. Want wat echt lekker is, gaat dwars door de taalbarrières heen. De combinatie van mais, zoete bonen, olijfolie, popcorn en suiker wordt zo weg gelepeld. De tafel van gastvrijheid is in deze buurt rijk gedekt.

Het is niet alleen een manier om elkaar te kunnen ontmoeten, de Wijk te Kijk is ook een soort vrij podium. Even verderop spelen drie heren op het oprijpad naast een woonhuis, er wordt gejamd. De buren luisteren.

Muziek en verhalen in gastvrije Hoornse woonwijken [video]
Handen op elkaar voor de modeshow bij het Leger des Heils, van ingebrachte kleding.
© Foto Holland Media Combinatie

De twee woonwijken zijn een magneet voor de levensverhalen van ontelbare bewoners. Die worden u ook eens verteld. Bart Koorn verhaalt op de hoek van de Venenaan en het Julianaplein over het begin van de Spar, in 1955.

Ook Ab Venverloo is voor dit evenement even terug op het oude nest, aan de J.P. Coenstraat. Waar Arie Bakker begin jaren zestig nog als melkboer de kost verdiende, in de volkswijk met dicht op elkaar geplakte huisjes. De kinderrijke tijd, meneer. Ab weet er alles van. Begon als jongste bediende op zaterdag en bleef er acht jaar plakken. En wie uit eigen ervaringen kan putten, heeft al snel de lachers op zijn hand.

Muziek en verhalen in gastvrije Hoornse woonwijken [video]
Heerlijke - Somalische- hapjes in Hoorn-Noord.
© Foto Holland Media Combinatie

Partytent

Dat is ook merkbaar onder de partytent aan de Vredehofstraat bij Peter Derix. De toehoorders zitten op stoeltjes en zijn binnen een paar minuten terug in de tijd, toen hier nog een snackbar was. Daarnaast dist Derix schijnbaar moeiteloos honderd saillante details van de vroegere bewoners en ondernemers op. Op de stoeltjes wisselen het ’aha-gevoel’ en gegiechel elkaar af.

In het Engelse park is muziek, wordt kunst gemaakt. En weer terug bij de Johannes Poststraat is er veel vrolijkheid bij De ’Bosshardt Boetiek’: hier geeft een handjevol wijkbewoners met het Leger des Heils een modeshow weg van ingebrachte kleding. Ons kent ons. En iedereen klapt mee op de muziek.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen