Premium

Smaakvol bier & BBQ-festival bij Klein Duimpje in Hillegom

Smaakvol bier & BBQ-festival bij Klein Duimpje in Hillegom
Bierselfie tijdens het festival bij Klein Duimpje.
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Hillegom

Bier met een koffiesmaak. Oesters met tabasco en Stout. BBQ-hamburgers met Mississippisaus en een Slobberbock.

Zaterdag werd voor de zesde keer het Midzomer Bier en BBQ-festival gehouden op het voorplein van de Hillemgomse bierbrouwerij Klein Duimpje.

Ruim tweeduizend bezoekers laten hun smaakpapillen genieten. „Er doen veertien brouwerijen mee. Er is vlees, er zijn oesters”, vertelt organisator Erik Bouman van Klein Duimpje. „Dit festival is een unieke smaakervaring.”

Hugo’s pulled pork kan na zestien uur in de barbecue tussen het kadetje als ’boterzacht draadjes vlees’. Hugo Bartels (43) van AllSeasoned Dutch BBQ-team zweert bij zijn Primo barbecue.

„Het is net een grote keramische bloempot”, zegt hij. „Het is een verlengstuk van mijn keuken. Binnen tien minuten kun je ermee aan de gang. Thuis doe ik er in de tuin mijn vlees mee. Binnen heb ik mijn pannetje aardappelen op het gas.’’

Oesters

De bittere smaak van een stout biertje gaat goed samen met oesters. „Slurp haar naar binnen”, zegt Ernst Jan Baan (31). „Maar vergeet niet te kauwen voor de smaak.” Ernst Jan runt samen met zijn twee broers het bedrijf Broesters.

Ze kraken oesters op feesten en partijen. „De oester heeft ten onrechte een decadent imago”, vindt Ernst Jan. „We leren de mensen proeven. De oesterkweker voegt smaken toe in de oesterputten. Hij doet dat met algen of andere zaken. In die putten komen de oesters dan in drie maanden op smaak. Bij het eten uit de schelp moet je bedenken dat de oester nog leeft. Eet het met een beetje citroen, peper of tabasco.”

Neptunus

„Ik heet André van der Zee en daarom heb ik mijn bierbrouwerij naar de god van de zee genoemd Neptunus”, vertelt André (53) uit Leiderdorp. „Voor mij is het brouwen een hobby. Als jonge jongen zat ik al thuis bij zijn ouders in de keuken te experimenteren”, zegt hij

„Samen met een imker heb ik nu een honingbier gemaakt. Er bestaan al dertig van die bieren, maar die van ons is echt speciaal. We gebruiken bijenlijm en tijm olie. De lijm komt bij de imker vandaan, net als de tijm. De imker gebruikt die om de mijt bij zijn korven weg te houden. ’De kunst van smaak’ is niet voor niets ons credo.”

Eva ten Haaf (36) uit Katwijk is de eigenaar van X-Brewing. „Ik hou van bierproeven”, vertelt ze. „Ik miste altijd een stukje. Het was te weinig. Ik hou ervan om steeds verder te gaan. Grenzen te verleggen. Een klein jaar geleden heb ik mijn baan opgezegd en mijn auto weggegooid en ben gaan brouwen.”

Ze laat een flesje zien. ’I love the smell of Coffee in the morning’ staat er op het etiket. „Stout met mega veel koffie”, zegt ze lachend. „Heerlijk over de top en mijn klanten zijn net zo enthousiast als ik.” Trots pakt ze haar nieuwste biercreatie. De Freaky Frosty. Een ijsbock met 22,2 % alcohol.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen