Paarden en roofvogels op Landbouwshow Opmeer

Theo Hanzon komt met een dressuuurshow naar Opmeer.
Opmeer

Theo Hanzon is de grote publiekstrekker tijdens de 110e Landbouwshow die in Opmeer wordt gehouden. Hij verzorgt op maandag 5 augustus twee shows met paardendressuur.

De organisatie is in z’n nopjes met de komst van Hanzon naar de Landbouwshow. Op het evenemententerrein De Weijver worden duizenden liefhebbers verwacht, die naar alle aspecten van de landbouw komen kijken. In het geval van de paardenliefhebber kan die tijdens een clinic van Hanzon, een begrip op zijn vakgebied, van alles opsteken over het opleiden van jonge paarden. Hij sluit dat af met een kühr op muziek.

Een andere attractie van formaat is het Horseboarding Showteam. De Landbouwshow verwacht een spektakel op het middenterrein: acrobaten worden door paarden voorgetrokken op een groot formaat skateboards op wielen.

De stichting Landbouwtentoonstelling Opmeer wist eerder dit jaar al te bereiken dat deze speciale dag ook een plekje heeft gekregen op de lijst van het Immaterieel erfgoed van Nederland. Dat heeft alles te maken met de lange traditie om op deze ene dag te laten zien wat de agrarische sector allemaal heeft te bieden. Vandaar ook de vele keuringen voor (jong)vee. Door de jaren heen kreeg het evenement steeds meer het karakter van een familiedag.

Behalve de demonstraties en keuringen van allerlei koeien-, schapen- en geitenrassen, kunnen de jongste bezoekertjes op het terrein ook kennismaken met kleindieren als konijntjes, cavia’s en kippen in de knuffelhoek. Maar een springkussen op of een rondje rijden op een pony mag ook: net als een gratis duik in het zwembad nast de Landbouwdag.

Roofvogels

Een van de andere gasten tijdens de Landbouwdag is Mart Schrieken. Hij komt met een selectie van roofvogels naar het terrein. Hij laat de bezoekers vooral inheemse vogelsoorten zien, zoals de kerkuil, torenvalk, buizerd, slechtvalk, oehoe of havik.

Ferry Torrez komt met zijn reptielen naar Opmeer. Hij toont meterslange slangen en een grote alligator aan het publiek. De Landbouwshow krijgt dit jaar ook een Proefplein waar GreenPort NHN samen met Noord-Hollandse ondernemers streekproducten gaat promoten. De museumboerderij ’De Anloup’ in Zuidermeer verzorgt op deze dag een expositie met als thema ’Hoeden voor dames en heren’.

Meer nieuws uit West-Friesland