AZ haalt flink uit: Club Brugge opgerold in oefenduel [video]

Garderen

AZ heeft zaterdagmiddag flink uitgehaald in het oefenduel met Club Brugge. Drie dagen na de overwinning in Wenum-Wiesel op PAOK Saloniki werd er nu op het veld van Veluwse Boys in Garderen met 5-2 gewonnen van de Belgen.

Net als woensdagavond tegen de kampioen van Griekenland begon coach Arne Slot tegen Club Brugge met zijn beoogde basiselftal aan de wedstrijd. Opvallendste afwezigen aan de aftrap waren dan ook doelman Marco Bizot en linksback Thomas Ouwejan. Hun vervangers waren respectievelijk Rody de Boer en Owen Wijndal.

,,Marco is met Oranje weggeweest voor de Nations League, maar was er wel direct bij de seizoensstart bij. Omdat die een week eerder was dan vorig jaar heeft hij dus maar een korte vakantie gehad. We hebben toen afgesproken dat we zouden kijken waar we hem nog een paar dagen vrijaf konden geven. Hij is woensdag vertrokken van het trainingskamp en geniet nu van een paar vrije dagen. De Noren (Fredrik Midtsjø en Jonas Svensson, red.) zijn na vandaag om diezelfde reden vier dagen vrij’’, lichtte Slot de absentie van AZ’s vaste goalie toe. Ouwejan bleef net als woensdag in trainingspak vanwege kleine pijntjes.

AZ haalt flink uit: Club Brugge opgerold in oefenduel [video]
Albert Gudmundsson was zaterdagmiddag twee keer trefzeker namens AZ in het oefenduel met Club Brugge. Hier is de IJslander in duel met Ignace van der Brempt.
© Foto Orange Pictures/Johannes Klinkenberg

Koud kunstje

Zonder deze twee spelers kwam AZ heel goed uit de startblokken. Binnen een kwartier al stond er een 2-0 voorsprong op het scorebord. Albert Gudmundsson opende de score na een heerlijke pass van Teun Koopmeiners op de mee naar voren getrokken Svensson.

Toen die de bal teruglegde voor het doel was het voor de IJslander een koud kunstje om de 1-0 binnen te tikken. Calvin Stengs verdubbelde de score in de twaalfde minuut. Nadat Brugge een voorzet van Wijndal maar half wegwerkte schoof de aanvaller de bal via de binnenkant van de paal in de verre hoek.

AZ hield het goede voetbal een uur lang vol. Het hield de nummer 2 van België ver van het eigen doel af - keeper Rody de Boer hoefde alleen twee keer een kopbal uit hoekschoppen te keren - en speelde zichzelf naar meerdere goede kansen.

Nadat Guus Til slecht omsprong met de eerste kans na rust en Myron Boadu daarna een inzet gekeerd zag, was het na exact een uur Gudmundsson die er met zijn tweede van de middag 3-0 van maakte.

Zeuren

Ook Slot zag zijn ploeg een overtuigend uur afwerken. Maar ook toen hij daarna de bank liet leeglopen was hij nog onder de indruk van zijn eigen ploeg.

,,We zouden de jongens die er toen in kwamen tekort doen door te zeggen dat we alleen het eerste uur goed voetbalden’’, aldus de trainer. AZ maakte er daarna inderdaad nog twee via Bjørn Johnsen en Ferdy Druijf. ,,Het is een ontzettend cliché, maar als trainer wil je dat die jongens elkaar scherper maken. Dat was precies wat er nu gebeurde.’’

,,Als er dan toch nog iets te zeuren over blijft, dan waren dat die twee tegengoals in de slotfase’’, ging Slot verder. Club Brugge kwam een kwartier voor tijd op 5-1 via Loïs Openda en Jelle Vossen maakte er vanuit een vrije trap 5-2 van in de 85e minuut. Vooral die laatste goal zat de trainer niet lekker. ,,Die ging door de muur heen.’’

AZ-Club Brugge 5-2

5. Gudmundsson 1-0, 12. Stengs 2-0, 60. Gudmundsson 3-0, 65. Johnsen 4-0, 69. Druijf 5-0, 75. Openda 5-1, 85. Vossen 5-2.

AZ: De Boer; Svensson (60. Sugawara), Hatzidiakos (60. Kramer), Wuytens (46. Vlaar), Wijndal (60. Gullit); Koopmeiners (60. Goudmijn), Midtsjø (60. Reijnders), Til (60. Helmer); Gudmundsson (60. Taabouni), Boadu (60. Druijf), Stengs (60. Johnsen).

Meer nieuws uit AZ

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons