Premium

Twee grote stalen zeecontainers in je achtertuin? Mag dat zomaar? Ja, dat mag

Twee grote stalen zeecontainers in je achtertuin? Mag dat zomaar? Ja, dat mag
Annemieke en John Boom in hun tuin. Achter de schutting is een van de containers duidelijk te zien.
© foto Marc Moussault
Tuitjenhorn

Twee grote stalen zeecontainers in je achtertuin zetten. Die ver boven de schutting van de buren uitsteken. Mag dat zomaar? Ja, zegt de gemeente Schagen, dat mag. Ook als je in een woonwijk woont en buren hebt. Je hoeft er niet eens een vergunning voor te hebben, als je tuin maar groot genoeg is.

Op park Ligthof in Tuitjenhorn weten ze dat inmiddels. Daar staan in de achtertuin van een van de bungalows twee zeecontainers. De directe buren zijn not amused en tekenen bij de gemeente bezwaar aan. Ze maken weinig kans, krijgen ze te horen, want alles is volgens de regels.

„De gemeente zegt eigenlijk: ’er zijn regels, maar daar hebben we lak aan. Die kunnen we wel omzeilen’.” Gerard Rooth heeft grote moeite om zijn ergernis en frustratie over de gang van zaken te verbergen. „Dit is niet iets wat wij graag op Ligthof zouden zien, laat ik het zo maar zeggen.”

Permanent

Rooth is voorzitter van de vereniging van eigenaren van park Ligthof. Een groene, oase van rust aan de Selschardijk/Dorpsstraat, waar in totaal 37 bungalows staan. Die worden allemaal, met expliciete toestemming van de gemeente Schagen, permanent bewoond.

John en Annemiek Boom hebben in de tien jaar dat ze nu op Ligthof wonen hun eigen paradijsje gecreëerd. Het huis mooi verbouwd, de tuin keurig op orde. Ze komen uit de drukke binnenstad van Amsterdam en genieten in Tuitjenhorn nog elke dag van de rust.

Dan komt er begin februari een mededeling van de directe buren. ’We gaan twee stalen zeecontainers in de tuin zetten’. Pardon? Denkt John Boom. Twee zeecontainers, in zo’n klein tuintje? Hier gaat de gemeente wel een stokje voor steken, is zijn idee dan nog. „Dat er twee roestige containers in de tuin worden gezet, zonder vergunning, dat zullen ze toch niet toestaan? Wel dus.”

Lees ook: Eigenaresse gaat haar smurfenblauwe containers camoufleren en vertimmeren

Vooropgesteld, benadrukt het echtpaar: laat iedereen lekker zijn ding doen. Dat zij gek zijn van tuinieren en alles supernetjes voor elkaar hebben, wil niet zeggen dat iedereen zo moet zijn. „Op je eigen erf mag je aanrommelen wat je wilt, daar hebben we geen enkele moeite mee”, zegt Annemiek Boom. „Voor mijn part staat het onkruid een meter hoog in je tuin. Maar hier hebben wij dus last van.” Je kunt in hun achtertuin namelijk niet om die twee containers heen. Ze torenen boven de schutting uit. „Geen gezicht.” En als de buren de stalen deuren van die bakken open trekken, dan maakt dat nogal kabaal. „Dan zit je rechtop in je bed”, vertelt John Boom.

Koekblik

„Zo’n container is in feite een groot metalen koekblik”, beaamt Raymond Boekel, die aan de andere kant van het perceel woont. „Het is een klankkast. Laatst was de buurman in die container aan het klussen met een slijptol, dat geeft echt heel veel herrie.”

Ook Boekel is woedend over de plaatsing van de containers. „Je woont hier met zijn allen heerlijk, geniet van de rust. En dan krijg je ineens dit. En klagen kan volgens de gemeente pas als er overlast is. Nou, dan is het dus te laat: dan staan die dingen er al. Krijg je ze nooit meer weg.” De bewoners vrezen dat er in de containers activiteiten gedaan gaan worden die overlast gaan geven. Gerard Rooth: „In de ene komen meerdere breimachines te staan, begreep ik. Dat is de hobby van de mevrouw die daar woont.” Bovendien, zo stellen Rooth en Boom: de twee containers zijn veel groter dan de schuurtjes die normaal gesproken worden toegestaan op het park.

Twee grote stalen zeecontainers in je achtertuin? Mag dat zomaar? Ja, dat mag
De container vanaf de straat gezien.

„Zo’n schuur mag maximaal acht vierkante meter zijn. Hier ontstaat een schurencomplex van dertig vierkante meter”, weet Rooth. Die redenering klopt niet, zeggen ze bij de gemeente Schagen. Want volgens de planologische regels zijn die containers gewoon toegestaan, melden woordvoersters Ans Heijne en Natasja Verhoeve desgevraagd. En ja: dat geldt ook voor een tuin in pak ’m beet woonwijken als Waldervaart of Nes Noord. Als het achtererf maar groot genoeg is. Hoe zit dat dan? Een tijd geleden is het Besluit Omgevingsrecht aangenomen, legt Heijne uit. Daarin is geregeld welke planologische zaken vergunningvrij mogen worden gedaan.

Recreatief

Dit Besluit Omgevingsrecht (BOR) geldt niet voor parken waar recreatief wordt gewoond. Maar omdat op Ligthof permanente bewoning bij recht is toegestaan (het wordt dus niet gedoogd zoals op andere plekken, maar is officieel vastgelegd) gelden de regels wel voor Ligthof. „Daarom mogen deze containers zonder vergunning worden neergezet. De rechter heeft dit bepaald, wij houden ons aan die jurisprudentie”, zegt Heijne. En de oppervlakte van die containers dan? Ze zijn veel groter dan de acht vierkante meter die een schuur normaal gesproken mag zijn. Heijne: „Volgens de regels mag je een bepaald deel van je achtererf bebouwen. Deze mensen boffen: ze hebben een groot erf en kunnen dus dertig vierkante meter neerzetten.” Of dat dan in Waldervaart ook mag? Als iemand een flink erf heeft, dan is dat in principe mogelijk, meldt Natasja Verhoeve. Maar daarbij wordt wel gekeken hoe het met de percelen ernaast zit.

Uiterlijk

„Aan de containers op Ligthof stellen we twee eisen. Ze moeten voor privégebruik zijn. Bedrijfsmatige activiteiten mogen niet. En de eis is dat ze worden betimmerd met hout, waardoor ze het uiterlijk van een gewone schuur krijgen. Gebeurt dat niet, dan kunnen we actie ondernemen op basis van de welstandsregels”, legt Verhoeve uit. Boom en Rooth leggen zich er niet bij neer. Boom: „Op deze manier wordt een park als dit een vrijplaats voor allerlei dingen. Wij willen dat er recht wordt gedaan. Dit is een vreemde beslissing van de gemeente.” Rooth: „Er zijn regels en artikelen in het leven geroepen, op basis waarvan je op ons park permanent mag wonen. En nu omzeilt de gemeente die regels door te zeggen: we passen die BOR-regels toe. Dat kan niet.”

Betimmerd

Sandra Baars en haar partner zijn eigenaar van de twee containers. Volgens Baars zijn de zorgen van hun buren ongegrond: de containers worden volledig betimmerd en zien er dan uit als een gewone schuur. De metalen deuren gaan er uit. Ook worden ze geïsoleerd, zodat er geen sprake is van geluidsoverlast. Ze wil nog met de buren in overleg.

Lees ook: Eigenaresse gaat haar smurfenblauwe containers camoufleren en vertimmeren

Meer nieuws uit Schagen e.o.