Hoorn, de stad van de dranghekken [video]

De jongste deelnemertjes - Iron Kids- zetten het zaterdagochtend op een rennen.

De jongste deelnemertjes - Iron Kids- zetten het zaterdagochtend op een rennen.© Foto Jaap van der Pijll

Martin Menger
Hoorn

Hoorn is een weekeind lang een erg sportieve stad. Mooi voor de een, ergerlijk voor de ander. Want alle afzettingen, die worden niet door iedereen gewaardeerd: ,,Deze stad wordt gewoon in gijzeling gehouden!”

Die hartenkreet komt zaterdagochtend van Pascal Stroet, een ondernemer die met een bedrijfswagen vol bloemen uiterst onaangenaam wordt verrast door een afzetting op de hoek van de Westerdijk en De Vest.

,,Ik woon daar”, zegt hij en hij wijst de verkeersregelaar op de Westerdijk. Maar het antwoord is onverbiddelijk: de weg blijft nu even taboe voor auto’s. Ook voor aanwonenden of ondernemers met haast. ,,Het kan nu echt even niet.”

Een andere chauffeur wil zijn busje alvast om het hek heen sturen. Hij moet bij de schouwburg zijn, die tergende vijftig meter verderop. Ook hier moet de verkeersregelaar ferm ingrijpen. Het is en blijft nee. Stroet windt zich zichtbaar op.

Ondernemer Stroet (midden) beklaagt zich bij de verkeersregelaar en de organisatie.

Ondernemer Stroet (midden) beklaagt zich bij de verkeersregelaar en de organisatie.© Foto Martin Menger/Holland Media Combinatie

,,Doe toch niet zo oneerlijk, onredelijk”, briest hij. ,,Laat me er nou gewoon effies door. Dit is mijn werk, ik vraag dit niet voor m’n lol.”

Heisa

Zo gebeurt op deze kruising nu precies wat de organisatie van de Iron Man niet wilde. Heisa om de noodzakelijke afsluitingen. Want net als bij een ander groot sportevenement, zoals de marathon, zijn er wel degelijk mogelijkheden om de straat in en uit te gaan. Alleen gebeurt dat op momenten, en niet nu.

Inmiddels is er iemand van de organisatie bij gehaald. Verderop aan de Westerdijk is een van de kinderen die meedoen, gevallen met fiets en al. ,,Je wilt toch niet over die kinderen heen rijden?” is de wedervraag aan bloemist Stroet. ,,Nee, natuurlijk niet”, is het boze antwoord. ,,Maar ik wist van niets, alles is afgesloten en niemand weet wat. Maar ik moet een rouwboeket afleveren. Nu!”

Andere verkeersregelaars hebben de handen weer vol aan toeristen die toch echt de stad in willen rijden. Even later mag Stroet z’n werk doen. De stoom komt al uit z’n oren.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen