Commentaar: Tata, de vieste buurman van Nederland, kan beter vertrekken

Rens Koldenhof

Het werd er bij de aardrijkskundelessen op mijn middelbare school nog stevig in getimmerd. De economische ontwikkeling van een land staat of valt met de beschikbaarheid van voldoende betaalbare energie, grondstoffen, een goede infrastructuur en een solide basisindustrie.

En met dat laatste werd vooral het staal van Hoogovens bedoeld. Hiermee konden schepen, auto’s en machines worden gebouwd. Het fundament van de industriële welvaartsstaat, zoals die waarin we toen opgroeiden.

Maar tijden veranderen. De aardrijkskundelessen van mijn kinderen gaan over het milieu en het klimaat en de opgave iedereen op deze aardkloot te huisvesten en te voeden. Wat nog wordt bemoeilijkt doordat de productie van daarvoor benodigde goederen diezelfde planeet langzaam opwarmt en vergiftigt.

Alleen met drastische maatregelen kunnen we het tij keren. Hoogovens opvolger Tata is in een bewonderenswaardig tempo bezig de uitstoot van lood en CO2 te verminderen. Maar gaat het wel hard genoeg? Het bedrijf is goed voor de helft van de looduitstoot in dit land en staat hoog in de top tien van CO2 producenten.

Lees ook: Tata Steel de vieste buurman van Nederland

Het was ooit onbestaanbaar dat dit land zonder eigen steenkool zou kunnen en de gaskraan dichtdraaien leek ondenkbaar. Maar sluiting van de mijnen bleek een visionair besluit. En zonder eigen gas kunnen we ook.

Waarom blijven we dan zo krampachtig vasthouden aan een eigen staalindustrie? Zonder Tata Steel wordt ons land een stuk schoner. Er is leven na Tata, ook voor het personeel. De vieste buurman van Nederland kan beter vertrekken.

Lees ook: Tata Steel grootste loodvervuiler van Nederland: helft van uitstoot komt van staalgigant

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.