Traditie, folklore en symboliek op nieuwe festivals bij bedevaartsoord Heiloo

Picnicken bij de (verwoeste) kapel in Heiloo, op een schilderij van Gerrit Pietersz. de Jong, Familie op bedevaart in Heiloo (1630).
Heiloo

Heiligdom en bedevaartsoord Onze Lieve Vrouw ter Nood komt deze zomer met drie festivals, waarin oude muziek in een nieuw jasje gestoken wordt. Daarmee wordt onder andere de traditie van ’picknick bij het Putje’ die dateert uit de zeventiende eeuw in ere hersteld. Ze vinden plaats op de zondagen 7 en 28 juli en 25 augustus.

Traditie, folklore en symboliek, dat zijn de trefwoorden van de drie festivals. Het festival staat in het teken van oude muziek in een nieuw jasje. „Mensen kunnen makkelijk van de ene naar de andere uitvoering switchen”, aldus initiatiefneemster Marion van Ham. Er zijn verschillende uitvoeringen van 30 minuten. Zowel professionals als jong talent komen voorbij en het is mogelijk om deel te nemen aan een workshop liturgische muziek. Er is telkens een binnen- en een buitenprogramma. Elke dag om half vijf is er een Latijnse hoogmis met processie met medewerking van diverse migrantengemeenschappen.

Het heiligdom wil met de festivals graag een nieuw publiek aantrekken. „Laagdrempelig, geen grote uitvoeringen”, zegt Van Ham. „Je kunt gewoon op het grasveld zitten, in een ontspannen sfeer, en je eigen picknick meenemen.” En de bezoekers kunnen hun water halen uit de Runxputte op het terrein. Er wordt gezegd dat het drinken van het water genezend werkt.

Thema

Op 7 juli is het thema ’Baltische Staten en Rusland: Balsem voor de ziel’. Met het Amstel Saxofoonquartet, zanger Joep de Bont, kamerkoor Oktoich en het duo Monique Lansdorp (op viool en mandoline) en Hans Derksen (op accordeon).

Op 28 juli is het thema ’Ierland en Iona: Heimwee naar het groene eiland’. Met onder meer de ritmische Iona Groep, harpiste Femke Ooijevaar, volksmuziekzangeres Joke van der Weide en het duo van Marja Dignum (zang) en pianiste en organiste Loes Meereboer.

En op 25 augustus : ’Zuidelijke klanken: Smeltkroes van culturen’. Met gitarist Jasper Itturospe, pianiste Yukiko Hasegawa, vocaal ensemble Capella Santa Maria en zangeres en harpiste Elga Kruse.

Van Ham verwacht komende zondag enkele honderden mensen. Het festival wordt om twaalf uur officieel geopend door burgemeester Romeyn van Heiloo en bisschop Jan Hendriks.

De festivals zijn op het terrein van Onze Lieve Vrouw ter Nood, Kapellaan 146 te Heiloo, van 11 tot 20 uur. Kaartjes (30 euro, korting met CJP, kinderen tot 18 jaar gratis) zijn te bestellen via: liturgischfestival.nl. Op het terrein zijn eten, drinken en picknickpakketten verkrijgbaar.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen