Organisatie Ironman en gemeente Hoorn: ’Aanpak Ironman moet voortaan anders’

Organisatie Ironman en gemeente Hoorn: ’Aanpak Ironman moet voortaan anders’
Werkzaamheden op de Vale Hen in het centrum van Hoorn. De plek dient straks als wisselzone voor de wedstrijden op zaterdag en zondag.
© Eric Molenaar
Hoorn

Het eerste startsein moet vrijdagavond nog klinken, maar Ironman is nu al gespreksonderwerp nummer één. Vele West-Friezen uiten hun frustratie over de gebrekkige communicatie vooraf.

Tijdens de eerste editie van het Ironman Multisport Festival Westfriesland zijn verkeerssituaties tijdelijk gewijzigd en sommige locaties niet altijd bereikbaar.

Lees ook: Uiteindelijk is de Ironman er dan toch: 1250 deelnemers van start tijdens Multisport Festival Westfriesland

De bewonersbrief die de wedstrijdorganisatie hierover rondstuurde, werd echter lang niet door iedereen gelezen. ,,Dat komt omdat we zijn gestuit op brievenbussen met nee/nee-stickers”, verklaart organisator Vincent van der Stouwe.

,,Omdat we de brieven toch echt wilden posten, hebben we de gemeente om goedkeuring gevraagd, maar die kregen we niet. Volgend jaar moet het anders.”

Leermoment

Gemeenten Drechterland en Hoorn denken ondertussen hardop na over de toekomst. ,,Dit is een leermoment voor ons”, bekent Martin Schutrups van gemeente Hoorn ,,Misschien moeten we de brieven voortaan zelf versturen zodat het niet onder commerciële post valt.”

’Maximaal twee uur oponthoud’

,,Bekijken we de situatie praktisch, dan moeten de bewoners weten dat het op vrijdag- en zaterdagavond echt wel meevalt. Het oponthoud bij de doorgangen langs het parcours zal hoogstens enkele minuten in beslag nemen. Men kan oversteken op de momenten waarop er geen deelnemers over het parcours komen. Op zondag ligt de situatie inderdaad wat gecompliceerder omdat het deelnemersveld dan veel groter is. Maar wie de auto buiten het centrum parkeert, zal goed met de situatie kunnen omgaan.”

Van der Stouwe voegt eraan toe dat het oponthoud op zondag maximaal twee uur in beslag zal nemen.

Legenda toevoegen

Gemeente Hoorn plaatste donderdag een luchtfoto van de binnenstad op Facebook. Op de foto is het wedstrijdparcours te zien met daarop diverse, onverklaarbare, symbolen.

Ook in dit geval geeft Schutrups toe dat de communicatie duidelijker had gekund. ,,We hadden hier een legenda toe moeten voegen.”, aldus de voorlichter van gemeente Hoorn.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen