Nieuwe reactor in Petten stap dichterbij: onderhandelingen met private investeerders gaan van start

Roel van Leeuwen
Petten

Meerdere private partijen willen investeren in de Pallas reactor in Petten. Dat meldt minister Bruno Bruins van Medische Zorg vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. De reactor moet de opvolger worden van de huidige Hoge Flux Reactor.

De Pallas reactor zal vooral worden gebruikt voor de productie van medische isotopen. Deze zijn cruciaal bij onderzoek naar en de behandeling van kanker en andere ernstige aandoeningen.

In Nederland gaat het jaarlijks om 400.000 diagnostische scans en meer dan 4.000 behandelingen waarbij gebruik wordt gemaakt van medische isotopen. Het overgrote deel van de isotopen wordt nu in de vorm van halffabricaat geproduceerd in de Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten, waarna verdere bewerking tot geneesmiddel plaatsvindt door een farmaceut.

Noodzakelijk

De HFR is al 60 jaar in bedrijf en zal naar verwachting rond 2025 sluiten. Om patiëntenzorg met medische isotopen ook na die tijd te kunnen garanderen, en om niet afhankelijk te zijn van andere landen, is de bouw van een nieuwe reactor volgens de minister noodzakelijk.

Het plan voor een nieuwe reactor in Petten wordt steeds concreter. Het kabinet heeft ingestemd met de verdere voortgang van de Pallas reactor.

Lees ook: Voorzitter Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde: ’Komst Pallas belangrijk voor patiëntenzorg en voor wetenschappelijk onderzoek’

De komende periode zal er met de private investeerders worden onderhandeld. In 2020 moet er een definitief akkoord liggen over de financiering van de nieuwe reactor. Als vervolgens ook de vergunningen rond zijn, kan de bouw in de loop van 2021 starten. De bouw van de reactor zal circa 600 miljoen euro kosten.

Aan de slag

Minister Bruins: ,,Dit is een mijlpaal; een belangrijke stap. Er is nog veel werk aan de winkel, maar nu zich meerdere private investeerders hebben gemeld kunnen we echt aan de slag. De nieuwe reactor is van het grootste belang voor de continuïteit van tal van medische behandelingen. Bovendien houden we de expertise op het gebied van medische isotopen in Nederland, én het is goed voor de werkgelegenheid.”

In 2012 startten het Rijk en de provincie Noord-Holland de eerste voorbereidingen om tot een nieuwe reactor in Petten te komen. Eind 2013 werd de Stichting Pallas opgericht, met als doel het ontwerpen en realiseren van een reactor voor de productie van medische isotopen en voor nucleair technologisch onderzoek.

Onderdeel van de opdracht aan de stichting was het aanvragen van de benodigde vergunningen, het opstellen van een business case en het aantrekken van private investeerders.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.