Havenrakkers in Broek in Waterland neemt afscheid van juffen: aan alle leerlingen op het plein lesgegeven

Havenrakkers in Broek in Waterland neemt afscheid van juffen: aan alle leerlingen op het plein lesgegeven
Bloemenhaag bij het afscheid van juf Marion.
© Foto Erik Rietman
Broek in Waterland

Compleet overrompeld en met de tranen nog in de ogen verliet juf Marion (63) afgelopen woensdag het schoolplein. Alle kinderen van basisschool De Havenrakkers hadden haar zojuist – met een erehaag – een geweldig afscheid gegeven. „Dat ze het in zo’n klein plaatsje zo goed geheim kunnen houden, is echt bijzonder. Ik wist helemaal van niets.”

45 jaar gaf juf Marion Rem les op basisschool De Havenrakkers. Het aantal bloemen dat ze kreeg van alle leerlingen tijdens haar afscheid zal de 45 ruim overschrijden.

„Gelukkig hou ik van tuinieren”, vertelt Rem nog steeds overvallen door emoties. „Het was echt overweldigend. De hele school die uitloopt en al die kinderen op het schoolplein, dat raakt me.”

De bevlogen juf geeft les aan groep 3 en heeft bijna alle leerlingen die op het schoolplein staan, nog lesgegeven. „1 augustus 1974 ben ik hier begonnen en wanneer ik door Broek in Waterland loop, kennen de meeste mensen me ook nog wel, omdat ik ze ooit in de klas heb gehad.”

Cadeautje

Juf Marion begon ooit in een noodlokaal en nu 45 jaar later gaf ze haar laatste les ook vanuit een noodlokaal. „De cirkel is dus rond. Ik heb prachtige herinneringen aan schoolfeesten en het 25-jarig bestaan van het schoolgebouw. We hadden een enorme reünie met iets van 600 oud-leerlingen.”

Hoewel ze nog ’maar’ 63 is, heeft de nieuwbakken pensionado er niet aan gedacht om door te werken tot het 50-jarig jubileum van het schoolgebouw.

„Op een gegeven moment, is het gewoon genoeg. Met de kinderen werken, vind ik nog steeds ontzettend fijn, maar vooral van alle rompslomp eromheen heb ik schoon genoeg. Het laatste jaar kreeg ik nog een cadeautje. Ik mocht samenwerken met Antine Klein, nota bene een oud-leerling van me.”

Ook voor juf Antine (33) was het – in eigen bewoordingen – echt een cadeautje om samen te werken met haar oude juf. „Super bijzonder. Vroeger heel fijn bij haar in de klas gezeten en nu samenwerken. Ik noemde haar geen juf meer hoor, we zijn nu echt volwaardige collega’s. Het was een perfectionistische juf, maar ze was vooral ongelooflijk lief voor de kinderen.”

Reizen

Naast het afscheid van juf Marion stond OSB De Havenrakkers vandaag stil bij nog een afscheid en wel dat van Ineke Blom.

Directeur Peter Bakker vertelt: „Ineke heeft veertig jaar bij ons gewerkt. Ze werd zelfs nog aangesteld door de burgemeester en wethouders van Broek in Waterland. Ze was een gedreven leerkracht die zich altijd met hart en ziel voor de Havenrakkertjes heeft ingezet. Net als Marion was zij zeer nauw verbonden aan de school.”

Nu haar carrière ten einde komt, gaat Blom zich toeleggen op haar grote passie, het reizen.

Meer nieuws uit Waterland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons