’Zaanstad moet alleen bouwen voor Zaankanters’

Zaanstad

Het CDA wil dat nieuwe sociale huurwoningen alleen aan Zaankanters worden aangeboden. Marc Wit zal dat voorstellen bij de vaststelling van de woonvisie.

Een kwart van de goedkope huurwoningen wordt ingenomen door woningzoekenden afkomstig uit de regiogemeenten. Wit vindt dat niet te verteren omdat Zaanstad zelf met een lange wachtlijst zit. Hij wil daarom alle goedkope nieuwe huurwoningen reserveren voor eigen inwoners. Dat mag niet volgens de afspraken die de gemeente gemaakt hebben in Woningnet, maar hij verwacht niet dat er andere gemeenten gaan klagen. ,,Dan moeten ze wel boter op hun hoofd hebben, want zelf bouwen die gemeenten bijna geen sociale huurwoningen.’’

Volgens wethouder Songül Mutluer komt Wits voorstel, donderdagavond gedaan in het Zaanstad Beraad, er op neer dat Zaanstad uit Woningnet stapt. Dat heeft als gevolg dat inwoners van Zaanstad die naar een regiogemeente willen verhuizen, geen kans hebben op een betaalbare woning.

Mutluer vindt dat zij in de woonvisie de grens van het toelaatbare al behoorlijk nadert. Met de regel dat goedkope koopwoningen minimaal twee jaar bewoond moet worden door de eigenaar en dat eigen inwoners al op zestien jarige leeftijd kunnen inschrijven, gaat Zaanstad in haar ogen al heel ver. Wat het CDA wil, is volgens Mutluer onmogelijk.

Maar Wit was nog niet klaar. Hij wil ook dat het water benut wordt. Zo kunnen er volgens hem aan de oever van de Hemmes tientallen woonboten neergelegd worden en kan er veel meer gebeuren met tijdelijke woningen. ,,En dan geen handjevol tiny houses, maar veel meer.’’ Ook wil hij meer dan de drie locaties die Zaanstad nu in beraad heeft voor tijdelijke woningen.

Henk Terol (DZ) wil dat Zaanstad een bijeenkomst organiseert voor eigenaren van leegstaande gebouwen en woningzoekenden die in zo’n gebouw willen wonen. Dat idee omarmde Mutluer direct.

Ondanks die aanvullingen waren de raadsleden tevreden met de woonvisie van Mutluer. Volgens Ruud Pauw (Rosa) is het een verademing na het beleid van de afgelopen jaren. ,,Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat er in.’’

Opvallend was dat Wit twee jaar geleden nog de enige was die aan de randen van de stad wilde bouwen. Nu krijgt hij voorzichtig wat bijval van D66 en Rosa, als dat bouwen de natuur maar niet schaadt.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen