Premium

Purmerender Leon N.: Ik ben geen moordenaar, wel een dief

Purmerender Leon N.: Ik ben geen moordenaar, wel een dief
Den Haag

Hij heeft auto’s en scooters gestolen, handelde in valse kentekenplaten en in wapens maar een moordenaar, nee dat is Leon N. niet. Dat zeiden de Purmerender en zijn advocaat donderdag bij het hoger beroep in de moordzaak op Zeynal Er in Leiden drie jaar geleden.

Zeynel Er werd op 14 juni 2016 op klaarlichte dag in de Gieterijstraat in Leiden doodgeschoten met een machinegeweer. Het gebeurde op een steenworp afstand van het huis waar hij bij zijn familie verbleef. De 50-jarige Leidenaar overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen, hij had maar liefst 33 schotwonden. In Amsterdam was al eerder een aanslag op zijn leven gepleegd maar die mislukte.

Vijf weken na de moord hield de politie Leon N. (25) uit Purmerend en Mohamed H. (37) uit Zaandam aan. Hun dna zat in de Volkswagen Caddy die bij de moord is gebruikt, op het moordwapen dat in de auto werd achtergelaten en op de vluchtscooter. Ze waren in Leiden en bij de plaats van het delict tijdens de moord, bleek uit hun telefoongegevens. De twee werden in 2018 veroordeeld tot 25 en 22 jaar celstraf voor moord en verboden wapenbezit.

Afgevallen

N. is tijdens zijn detentie flink afgevallen, zeker dertig kilo, zei de Purmerender tegen de voorzitter van het gerechtshof in Den Haag. Volgens zijn advocaat, Sanne Schuurman, was hij daarom niet de ’slanke man’ die meerdere getuigen beschrijven op de dag van de moord in Leiden. Ook vindt de advocaat het niet geloofwaardig dat N. de moord heeft gepleegd. ,,Hij heeft een nogal zwervend bestaan geleid en kleine misdrijven gepleegd. Hij kwam aan zijn inkomen door te stelen maar levensdelicten heeft hij niet gepleegd. En wat zou zijn motief zijn? Hij kende Zeynal Er niet eens. Via sporenonderzoek is de politie bij mijn cliënt terecht gekomen maar er is geen link tussen de vermoorde Leidenaar en mijn cliënt. Het OM ziet hem als schutter maar er zijn niet eens kruitsporen op zijn kleding aangetroffen. ”

Liquidaties

Schuurman haalde er ook een onderzoek bij van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatie Centrum (WODC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid naar de rolverdeling bij liquidaties. Zo zijn er voorverkenners die bijvoorbeeld volgapparatuur plaatsen, net als de politie doet. Leveranciers zorgen voor auto’s en scooters die gebruikt worden bij de liquidaties. Autobedrijven controleren de eigen auto’s op afluisterapparatuur en spotters proberen de routine van een slachtoffer te ontdekken. Soms worden lokkers ingezet die het slachtoffer naar de juiste plaats lokken. Schutters vuren het vaak automatische vuurwapen af. Zij worden weer geregeld door moordmakelaars.

De verschillende criminele zzp’ers weten niet waarvoor ze aan de slag gaan, zo blijkt uit het onderzoek. Volgens Schuurman was Leon N. geen schutter, geen lokker en geen moordmakelaar, hij was slechts een leverancier die de auto, de vluchtscooter en het wapen zou regelen. N. wist niet dat die zouden worden gebruikt om Zeynal Er te vermoorden. N. leverde het busje en moest niet meer in de buurt zijn als Zeynal Er werd neergeschoten. De scooter die hij moest klaarzetten, kon hij niet eens vinden.

Een motief voor de moord heeft het openbaar ministerie ook niet kunnen ontdekken, zei Schuurman. Volgens het openbaar ministerie is dat onzin. Het ging gewoon om geld. Bij N. is 30 duizend euro aangetroffen. Dat was het motief.

Volgens justitie gaat het wodc-onderzoek over de liquidaties niet altijd op. ,,Deze zaak is misschien de vreemde eend in de bijt.” Dat er geen kruitsporen op zijn kleding zijn aangetroffen zegt ook niets want het was vijf weken na de moord dat de twee werden aangehouden.

Het hof doet op 23 juli uitspraak.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen