Legendarisch benefiet Live Aid herleeft op 13 juli 2019 op de Heemskerkse Vlaskamp

Van links naar rechts organisatoren  Ron Burger, Harm Fluijt en Marcel Korver op de plek waar het podium op 13 juli zal staan.

Van links naar rechts organisatoren Ron Burger, Harm Fluijt en Marcel Korver op de plek waar het podium op 13 juli zal staan.© Foto Ronald Goedheer

Friso Bos
Heemskerk

Als verschillende zaken op onverwachte manier samenvallen, levert dat soms prachtige synergie op: Een benefiet muziekfestival met als goede doel steun aan Ethiopië. Het wordt gehouden net als het originele Live Aid in 1985, op 13 juli. Alleen nu in 2019 op de Vlaskamp, achter station Heemskerk.

Op 13 juli om 12 uur is de opening van het festival. Op een grote videowand zijn originele beelden van Live Aid 1985 in het Londense Wembley Stadium te zien. In dat jaar ging Ethiopië gebukt onder een hongersnood. Bob Geldof en Midge Ure organiseerden het benefietconcert dat plaatshad in Londen en in het JFK Stadium in Philadelphia.

,,Wij wisselen de videobeelden af met blokken livemuziek van lokale bands. Die spelen delen van de originele Live Aid set na, en een half uurtje hun eigen werk’’, vertellen organisatoren Marcel Korver, Harm Fluijt en Ron Burger. Entree is gratis maar de opbrengst van eten, drinken en de collecte gaat naar het goede doel. We hopen op een zomers festival waarbij mensen met een hapje en een drankje op hun picknickkleedje van de muziek zitten te genieten.’’

Korver is uitbater van café Ons Plein aan het Heemskerkse Gildenplein. Ook is hij zanger van rockcoverband Dr. Jekyll en Mr. Hyde. Onderweg naar huis na het zien van de film Bohemian Rhapsody - waarin Live Aid een belangrijke rol speelt in de comeback van rockband Queen - denkt hij er hardop over na om ook een benefietconcert te organiseren. ,,Ik zei tegen mijn oudste zoon: Live Aid was op een zaterdag, op welke dag valt 13 juli 2019? ’Ook zaterdag’. Mooi, dan houden we op die dag een festival’’, besloot hij ter plekke.

Burger was in diezelfde periode bezig met het plannen van een afscheidsborrel voor een Tata Steel-collega. ,,In verband daarmee kwam ik bij die collega om de hoek bij café Ons Plein terecht’’, zegt Burger, die tevens bestuurslid is van de dit jaar jubilerende stichting RKVV Dem steunt Ethiopië.

Als Burger en Korver de borrel bespreken, komt het gesprek opeens op Ethiopië terecht. Korver:,,Ik zag die stoere Tataman opeens kwetsbaar worden. Op dat moment viel het allemaal op zijn plek, het goede doel was gevonden: Stichting Dem steunt Ethiopië.’’ Harm Fluijt - toetsenist in Dr. Jekyll en Mr. Hyde - heeft ervaring met het organiseren van Koningspop op het Gildenplein en zegt ook zijn hulp toe.

Voetbalteam

De stichting Dem steunt Ethiopië is opgericht in 2009 door het voetbalteam van Burger. ,,Ik voetbal sinds ik acht ben bij Dem. Mijn team is op een gegeven moment op bijzondere manier uitgebreid; we kregen er een Ethiopische priester bij die net in Nederland was. We dachten; mooi, die is vast bloedsnel, hoeven wij minder te rennen. Kaleab Masresha deed ons besluiten onze jaarlijkse Ardennenreis eens om te boeken richting Ethiopië. Dat heeft onze levens veranderd, zo indrukwekkend. Ik heb volwassen mannen zien huilen als kinderen de avond nadat we een sloppenwijk bezochten.’’

Het bestuur houdt nauwlettend toezicht op de projecten en de stichting heeft de ANBI-status. De stichting heeft in die tien jaar meerdere kleine projecten gerealiseerd en enkele grote. Zoals twee opvanghuizen die naar Burgers in 2011 overleden dochter Katinka zijn vernoemd. Opvangcentra speciaal voor gehandicapte vrouwen want die zijn kansloos in het Oost-Afrikaanse land. De stichting adopteerde ook de school die wordt gerund door Masresha’s zus. ,,We hebben er sanitair gebouwd, sportvelden gerealiseerd en we zorgen dat de kinderen op deze school gevoed worden en voorzien van schooluniformen en boeken. Kinderen hebben de toekomst.’’

www.demsteuntethiopie.nl

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.