Onderzoek wijst uit: Sint Pancras en Koedijk wijzen fusie tussen Langedijk en Heerhugowaard af

Arie Bergwerff
Langedijk

Een meerderheid van de inwoners van Sint Pancras (62 procent) staat afwijzend tegenover de plannen van de gemeente Langedijk om te gaan fuseren met Heerhugowaard. Dat is de uitkomst van het draagvlakonderzoek naar deze fusie door I&O Research.

Ook de inwoners van het stukje Langedijk in Koedijk wijzen samengaan met Heerhugowaard af. Hier ligt dit cijfer op 55 procent. De belangrijkste achtergrond van de weerstand is dat men liever zou zien dat Langedijk met Alkmaar zou fuseren.

Langedijk en Heerhugowaard besloten in juni tot een onderzoek nadat duidelijk werd dat inwoners van Sint Pancras en Koedijk zich niet konden vinden in de fusieplannen. De onvrede was naar voren gekomen tijdens bijeenkomsten in deze twee kernen. I&O Research deed vervolgens onderzoek onder alle inwoners van 18 jaar en ouder. Woensdagmiddag werden de uitkomsten hiervan bekend.

I&O meldt dat de inwoners in de twee kernen minder binding hebben met Heerhugowaard. Van de tegenstanders van de fusie met Heerhugowaard gebruiken onder zeven op de tien het argument dat een fusie met Alkmaar hun voorkeur heeft. Wat de beoogde fusie betreft: in Sint Pancras vindt 11 procent dit een goed plan en voor 16 procent is de fusie onder voorwaarden acceptabel. In Koedijk vindt 7 procent het een goed plan, 24 procent stelt voorwaarden aan de fusie. In totaal reageerden 2287 inwoners van Sint Pancras en Koedijk. Een deel stelt als voorwaarde aan de fusie tussen Langedijk en Heerhugowaard dat hun eigen dorp aansluit bij Alkmaar.

De uitkomst van het onderzoek is een lelijke streep door de rekening van de bestuurders van beide gemeenten, die de verlovingsringen al had uitgezocht.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.