Premium

Ruud Spil is veeschilder: ’De ene koe vind ik mooi, de andere niet’ [video]

Ruud Spil is veeschilder: ’De ene koe vind ik mooi, de andere niet’ [video]

Er zijn kunstschilders die zich als een kluizenaar opsluiten in hun atellier. Voor Ruud Spil (Hoorn, 1961), die jarenlang koeien in Broek in Waterland schilderde, geldt dit zeker niet. Hij is vaker buiten dan binnen te vinden.

Met zijn mobiele atelier is de koeienschilder vaker in een weiland te vinden, dan in zijn atelier in Hoorn. Voordat zijn expositie ‘Koeien in de kerk’ in Broek in Waterland wordt geopend, zoekt hij de rust nog even op. We treffen hem in het gezelschap van Tanja, Jetje en nog een paar andere mooie koeiendames bij de Noorderhoeve in Schoorl.

Geloei

Een volle week heeft Ruud Spil ervoor uitgetrokken om de 22 koeien van deze biologisch dynamische zorgboerderij voor eeuwig vast te leggen op het schildersdoek. Overdag is hij in het weiland te vinden, ’s avonds werkt de kunstschilder zijn werken in een tentje op het kampeerterrein verder uit. Hij hoeft zijn wekker niet te zetten om getuige te zijn van het ochtendgloren.

Elke morgen wordt de schilder gewekt door het luide geloei van de koeien die richting stal gaan om gemolken te worden. Daarna mogen ze de weide in. ,,Ik ben dan nog net op tijd om een glimp van de stoet op te vangen. Daar heb ik al veel schetsen van gemaakt.”

De koeien hebben niet alleen een naam, maar kenmerken zich ook door de aanwezigheid van opvallend lange horens. ,,Veel boeren zagen deze af. Wij gaan ervan uit dat koeien deze niet voor niets hebben. Op de Noorderhoeve houden we de natuur graag in stand”, verklaart boer David Borghouts.

Menselijk contact

Op de zorgboerderij zijn de koeien aan menselijk contact gewend. Wanneer Ruud Spil voorovergebogen aan het werk is, komt een van de beesten zonder schroom op het uitgeklapte schilderskoffertje af. Hij schuurt zijn kop aan een hoekje en doet daarna weer een paar stappen terug.

,,Ze wil gewoon even geaaid worden”, reageert de schilder onverstoord. ,,Koeien in de wei zorgen voor dynamiek en vorm in mijn schilderijen. Alles verandert steeds. Als de koeien weglopen, moet ik mee. Daarom heb ik een klein mobiel atelier ontworpen.”

De koeien liggen gemoedelijk in de schaduw van een paar bomen. Spil schildert in rap tempo een paar kleine doeken, waarvoor meerdere koeien model staan.

,,Ik gebruik deze later voor groter werk. Dan concentreer ik me weer op één koe. Het gaat me niet om koeien in het algemeen, het is juist vaak één koe die me boeit. Er lopen er hier 22 rond. De een vind ik wel mooi, de ander niet. Vraag me niet waarom. Het heeft te maken met kleur, vorm en gevoel. Als mensen naar mijn schilderijen kijken, moeten ze daar een gevoel bij krijgen. Dat lukt alleen als ik het erin weet te leggen.”

Na het verlaten van de kunstacademie kreeg Spil een atelier in een oude stal in Broek in Waterland. Hier is de liefde voor het schilderen van koeien ontstaan. ,,Dat was in 1995, het was meteen raak. En het verveelt nooit. Een koe is net een mens. Elke koe heeft een apart karakter en is uniek.”

Twee kleine doeken verdwijnen in een slim vak in de koffer. Spil kan als het moet meteen zijn palet oppakken, de doeken drogen onderweg, zonder risico op beschadiging. ,,Ik loop wat kilometers per dag. ,,De koeien zijn vandaag vrij rustig door de warmte. Ze zijn niet gek. Ze gaan nu een stuk verderop staan, waar schaduw is. Dan zit er voor mij niets anders op, ik moet er gewoon achteraan.”

Een paar schilderijen die deze week vervaardigd worden, zullen te zien zijn tijdens de expositie ‘Koeien in de Kerk’, belooft de kunstschilder. ,,En een doek dat ik ooit aan de Broekervaart in Waterland heb geschilderd. Het enige schilderij dat ik nog over heb uit die collectie.”

Expositie

Stichting Broeker Kerk in Broek in Waterland organiseert onder dezelfde titel een groot evenement. Naast de expositie van de koeienschilder voert deze op de openingsdag een gesprek met veehouder Niels Spaans over koeien. Spils’ carrière begon op de boerderij van deze familie. Een week later houdt de kunstschilder open atelier.

Iedereen die een koe wil leren schilderen kan zich aanmelden voor een workshop op zondag 28 juli. Zondag 11 augustus is er in de Broeker Kerk live country muziek over koeien, wordt de film ‘De Koeienschilder’ van Pelle Koornstra getoond en geeft Spil een lezing over de koe in de kunst.

’Koeien in de kerk’ in de Broeker Kerk. Te zien op meerdere zondagen vanaf 14 juli tot en met 25 augustus. Voor meer informatie, zie: https://broekerkerk.nl/agenda/. Opgeven voor de workshop op 28 juli (13 uur tot17 uur) kan via ruudspil@ruudspil.nl.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen