Autobedrijven in Schagen en Zwaag failliet na ruzie met Hyundai over het gebruik van merklogo’s

De vestiging in Schagen in 2017.

De vestiging in Schagen in 2017.© Foto Cyclomedia

Hedzer Faber
Schagen

De ruzie tussen het Koreaanse automerk Hyundai en autobedrijf Fakkert leidt tot het faillissement van garages in Schagen en Zwaag.

Fakkert was tot een paar jaar geleden Hyundai-dealer. Toen dat contract eindigde, bleef Fakkert het merklogo gebruiken. Hyundai pikte dat niet en stapte naar de rechter, die de Koreanen eind juni in het gelijk stelde. Fakkert moet 114.000 euro boete betalen.

Lees ook: Hyundai baalt van faillissement autobedrijven: ’het is een drama, heel pijnlijk, maar aan ons heeft het niet gelegen’

Volgens de curator, de Alkmaarse advocaat Alexander Claus, was dit de doodsteek voor de beide ex-dealerschappen. Fakkert heeft ook een garage in Zaandam, een Mitsubishi-dealer. Die blijft buiten schot. Met het faillissement van Schagen en Zwaag zijn vijftien arbeidsplaatsen gemoeid.

’Belachelijk’

Na de gerechtelijke uitspraak vorige maand toonde eigenaar Pierre Fakkert zich tegenover Automotive Online nog strijdbaar.

’Een belachelijke uitspraak’, zei hij, en kondigde hoger beroep aan. Eerder won Fakkert een vergelijkbare zaak in hoger beroep tegen autofabrikant Mazda. Update: in de laatste slag in die strijd kreeg Mazda echter alsnog gelijk.

Curator Claus is voorzichtig optimistich over een doorstart van de failliete bedrijven, die sinds het verliezen van de dealerschappen als universele vakgarages doorgingen. Claus: ,,Het faillissement is nog heel vers en dus te vroeg om met zekerheid iets te zeggen over een doorstart, maar er is meteen al interesse getoond. Voor nu was de eerste prioriteit om ervoor te zorgen dat klanten er geen last van zouden ondervinden.’’

Het faillissement werd dinsdagmiddag uitgesproken. Vandaag (woensdag) zijn werkplaatsafspraken afgebeld, lopende reparaties afgemaakt en auto’s van klanten terugbezorgd.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen