VVD stapt toch uit college Zaanstad

Zaanstad

De VVD stapt nu toch uit de coalitie in Zaanstad en beide wethouders hebben hun ontslag ingediend. Daarmee wil de VVD de andere vijf collegepartijen de ruimte geven om tot een nieuwe samenwerking te komen.

Dat heeft de VVD woensdagavond bekend gemaakt. Fractievoorzitter Stephanie Onclin noemt het een pijnlijk besluit. Zij kan in dit stadium niet toelichten wat er veranderd is in de afgelopen 24 uur.

De VVD was namelijk van plan het gesprek met de gemeenteraad aan te gaan en te peilen hoeveel vertrouwen de wethouders nog hebben. Doordat de VVD twee fractieleden heeft weggestuurd, is de coalitie zijn meerderheid kwijt.

Harrie van der Laan (POV) vindt dat een compleet nieuwe formatie van start moet gaan. Zijn partij is nu de grootste in Zaanstad en zou die formatie moeten leiden. Maar hij zet daar meteen vraagtekens bij. ,,Ik weet niet of ik in een college wil van een stad met zoveel schuld. Mijn eerste eis zou zijn dat die schuld versneld wordt afgelost.’’

Niet uitgesloten is dat later op de avond ook de andere coalitiepartijen zullen aankondigen dat opnieuw geformeerd moet worden. Als vervanger voor de VVD zijn twee partijen nodig uit het rijtje GroenLinks, POV, SP, PVV en DZ. Elke mogelijke toevoeging stuit waarschijnlijk op een ’nee’ van een of meer andere partijen.

Lees ook: Weggestuurde VVD-raadsleden Zaanstad behouden zetel

De VVD benadrukt dat de beslissing genomen is op basis van het aantal resterende zetels en niet op publicaties over wethouder Gerard Ram.

Lees ook: Commentaar over VVD Zaanstad: De kiezer verliest en de mol zit nog in het spel

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen