Knappe overwinning AZ op kampioen van Griekenland; Gullit maakt officieuze debuut [video]

Wenum-Wiesel

Vier dagen na de 3-0 nederlaag tegen FC Oleksandria uit Oekraïne boekte AZ woensdagavond een knappe 1-0 overwinning op PAOK Saloniki, de kampioen van Griekenland.

Zo kan dat gaan in de voorbereiding op een seizoen. Een dikke nederlaag tegen een onbekende tegenstander en een knappe zege op een club van naam. Bij PAOK kwamen onder meer Diego Biseswar en Miroslav Stoch in het veld.

,,Je moet in zo’n oefenperiode altijd een beetje door de uitslagen heen prikken, want het gaat meer om het spel dan om de uitslagen, maar natuurlijk is het wel prettig dat je na zo’n 3-0 nederlaag nu een goed resultaat boekt’’, zei AZ-trainer Arne Slot.

Kort voor rust maakte Calvin Stengs het enige doelpunt van de wedstrijd. De rechtsbuiten schoot vanaf de rand van het strafschopgebied goed in. Er ging een goede aanval aan vooraf via Myron Boadu en Guus Til.

Op het veld van voetbalvereniging WWNA in Wenum-Wiesel (net buiten Apeldoorn) was goed te zien hoe het elftal van AZ eruit gaat zien. Voor het eerst in deze voorbereiding stelde Slot niet in de eerste en de tweede helft een mix-team op, maar koos hij ervoor echt met bijna het gehele basiselftal te beginnen. De meeste spelers bleven bovendien in de tweede helft nog een kwartiertje staan, waar ze in de vorige wedstrijden slechts een helft speelden.

Knappe overwinning AZ op kampioen van Griekenland; Gullit maakt officieuze debuut [video]
Calvin Stengs (links) heeft gescoord en wordt gefeliciteerd door Myron Boadu en Owen Wijndal.
© Foto Theo Brinkman

Op twee posities zijn spelers nog met elkaar ‘in gevecht’ voor een plek in de basis. In de spits zijn dat Myron Boadu en Ferdy Druijf, in het centrum van de verdediging zijn dat Ron Vlaar, Stijn Wuytens en Pantelis Hatzidiakos. ,,Daarom heb ik op die posities wel na 45 minuten gewisseld’’, zei Slot. ,,Op die posities zitten de jongens heel dicht bij elkaar. Dan is het wel zo eerlijk om ze in een serieuze wedstrijd als deze allemaal 45 minuten de kans te geven.’’

Op de andere posities zijn minder vraagtekens. Voorin zijn Calvin Stengs en Albert Gudmundsson de vleugelspelers. Vooral op het middenveld is het momenteel duidelijk. Daar zijn Guus Til, Fredrik Midtsjø en Teun Koopmeiners het vaste drietal.

Jordy Clasie

Koopmeiners speelde vorig seizoen centrale verdediger en leek dat ook dit seizoen te moeten gaan spelen, maar hij is momenteel hard nodig op het middenveld. Voor de vertrokken Adam Maher is immers nog geen vervanger gehaald. AZ wil Jordy Clasie halen, maar vooralsnog is dat niet gelukt. ,,Dat moet niet te lang meer duren, want de start van het seizoen komt dichterbij’’, zegt Max Huiberts, directeur voetbalzaken van AZ. ,,En hij zal ook nog wel een trainingsachterstand hebben op ons.’’

Maxim Gullit

Tegen PAOK begon Owen Wijndal in de basis. Hij verving de geblesseerde linksback Thomas Ouwejan. Vanwege die blessure bij Ouwejan werd Maxim Gullit ‘ingevlogen’ in het trainingskamp, als extra linksback. De 18-jarige Gullit was niet voor niks gekomen: hij kwam in de tweede helft als invaller in het veld en maakte zo zijn eerste minuten in het eerste elftal van AZ. In mei tekende Gullit zijn eerste contract bij AZ.

Ook de teruggekeerde Bjørn Johnsen en Marko Vejinovic kregen speeltijd. Zij misten het begin van de voorbereiding omdat ze mochten proberen een nieuwe club te vinden. Omdat dat nog niet gelukt is, zijn ze weer aangesloten bij de selectie.

De komende weken zal Slot steeds meer gaan toewerken naar het vaste basiselftal. ,,In de vorige wedstrijden heb ik er bewust voor gekozen om iedereen steeds één helft te laten spelen. Daardoor konden we buiten de wedstrijden om volle bak door trainen’’, zegt Slot. ,,Nu gaan we langzaamaan toe naar een vaster elftal. Over drie weken begint ons seizoen en dan willen we maximaal op elkaar ingespeeld zijn.’’

AZ-PAOK 1-0

42. Stengs 1-0.

AZ: Bizot; Svensson (60. Reijnders), Vlaar (60. Kramer), Wuytens (45. Hatzidiakos), Wijndal (60. Gullit); Midtsjø (60. Vejinovic), Til (60. Johnsen), Koopmeiners (60. Goudmijn); Stengs (60. Taabouni), Boadu (45. Druijf), Gudmundsson (60. Helmer).

Meer nieuws uit AZ

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons