Premium

Ajax heeft oogje op Alvarez als De Ligt vertrekt [video]

Ajax heeft oogje op Alvarez als De Ligt vertrekt [video]
Edson Alvarez (R) met een tackle op Costa Ricaan Joel Campbell tijdens de Gold Cup.
© Foto AFP
Oldenzaal

Edson Alvarez is de topkandidaat om Matthijs de Ligt op te volgen bij Ajax. De 21-jarige Mexicaanse international heeft volgens Mexicaanse bronnen een gelimiteerde transfersom van 15 miljoen euro in zijn contract staan en zijn persoonlijke eisen zijn voor Ajax geen probleem.

De Ligt, die sinds eind vorige week terug is van vakantie, zou al een akkoord met Juventus hebben. Als de clubs elkaar ook definitief vinden over een transfersom van 70 miljoen euro plus bonussen kan Ajax direct doorschakelen naar Alvarez.

Ook PSV heeft het oog laten vallen op de Mexicaan, maar de Eindhovenaren hikken tegen het prijskaartje aan. Ajax had Alvarez, die momenteel actief is op de Gold Cup, al eerder op het oog, maar koos toen voor Lisandro Magallan.

Met terugwerkende kracht is dat een kostbaar foutje, want eerder was Alvarez voor 9 miljoen euro op te halen bij Club América. Magallan (25) heeft tot nu toe niet kunnen overtuigen bij Ajax.

Het optreden in de eerste serieuze oefenwedstrijd van het seizoen, tegen het Deense Aalborg (1-1), heeft de kansen van Magallan om de opvolger van De Ligt te worden geen goed gedaan. Met Magallan als leider van de defensie vielen er voor rust tegen de Denen, waarvoor Tom van Weert (ex-FC Groningen) scoorde, grote gaten.

Magallan veroorzaakte bovendien een strafschop door ex-Ajacied Lucas Andersen neer te leggen. De penalty werd gemist door Van Weert. „Ik heb goede dingen gezien, maar ook heel slechte dingen”, aldus Ten Hag. „Dat waren slechte pressing-momenten. De afstemming was volledig zoek.”

Schuurs

Ten Hag was meer te spreken over de manier waarop een veel jonger Ajax het na rust defensief invulde onder leiding van gelegenheidsaanvoerder Perr Schuurs. „Ik dacht dat Schuurs het wel aardig deed.”

De 19-jarige Limburger, die drie maanden jonger is dan De Ligt, is vorig seizoen voor ruim 2 miljoen euro als strategische aankoop voor de toekomst overgekomen van Fortuna Sittard. Afgelopen seizoen bleef zijn inbreng in het eerste beperkt tot negen minuten in de eredivisie en wat bekerwedstrijden. Voor het nieuwe seizoen heeft Schuurs grote plannen, vertelde hij in Oldenzaal.

„Ik heb een jaar meegedraaid en het is voor mij nu tijd om stappen te gaan maken”, aldus Schuurs. Leergierig zoog Schuurs het afgelopen jaar bij Ajax alle lessen in zich op. Met leeftijdsgenoot De Ligt als grote inspiratiebron. „Matthijs is in mijn ogen misschien al de beste verdediger ter wereld. Als je elke dag kan trainen met zo’n speler en naar hem kunt opkijken, dan leer je daar veel van. Als je kijkt hoe meedogenloos Matthijs is, dan is dat wel iets waar ik stappen in kan maken.”

Ook deze zomer heeft Ajax weer een talentvolle verdediger aangetrokken. De 18-jarige Kik Pierie maakte voor 4 miljoen euro de overstap van SC Heerenveen. In De Lutte maakte hij kennis met zijn nieuwe ploeggenoten. „Ik voel me goed in de groep en word geaccepteerd. Ik zit lekker in mijn vel.”

Martinez

Pierie kan uit de voeten als linker centrale verdediger én als linksback. Dat zijn ook de twee posities waarop een andere nieuwkomer, de Argentijn Lisandro Martinez, kan spelen. Martinez maakte tegen Aalborg als linksback indruk met zijn spel aan de bal. „Dingen die wij graag willen zien, zowel in het defensieve als in het voetballende gedeelte, het positie kiezen, de keuzes die hij aan de bal maakt en het aanvallen, deed hij uitstekend”, aldus Ten Hag.

Pierie beseft dat hem een zware concurrentiestrijd wacht, maar dat schrikt hem zeker niet af.

„Dit team heeft de halve finale van de Champions League gehaald en dat is niet niks. Daar kom je niet van de ene op de andere dag tussen als speler van Heerenveen. Maar het is aan mij zaak om te laten zien wat ik kan. Dan is het aan de trainer om te bepalen wie hij wil opstellen. Blind, Tagliafico, Martinez of ik. Het is een concurrentie van vier mensen voor twee plekken en de besten spelen. Dat hoort bij Ajax en daar moet ik me in aanpassen. Het enige wat je kan doen is laten zien wat je kunt en wat je waard bent.”

Pierie geeft zijn ogen en oren goed de kost bij Ajax. „Het is drie stappen hoger dan bij Heerenveen. Waar je bij Heerenveen misschien één seconde had, heb je hier misschien een halve seconde of nog minder. Bij bespreking één waren er ook al drie nieuwe dingen die ik nog nooit gehoord had. Tactische termen die Ten Hag gebruikte. Het is heel interessant om nieuwe dingen te leren over de speelfilosofie.”

Meer nieuws uit Ajax

Meest gelezen