Beverwijkse oplichter van dorpshuis De Moriaan krijgt de maximale werkstraf van 240 uur

Beverwijkse oplichter van dorpshuis De Moriaan krijgt de maximale werkstraf van 240 uur
Wijk aan Zee

De rechtbank in Haarlem heeft de 65-jarige Frans van der H. uit Beverwijk veroordeeld tot een maximale werkstraf van 240 uur en 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf wegens het oplichten van dorpshuis De Moriaan in Wijk aan Zee.

Daarmee volgt de rechtbank de strafeis van justitie.

Van der H. maakte tussen 2007 en 2016 als penningmeester en administrateur van de Moriaan ruim 211.000 euro buit van het dorpshuis.

Lees ook: Werkstraf van 240 uur geëist voor fraude bij dorpshuis De Moriaan: ’Mijn opzet was om al het geld terug te betalen, maar dat lukte van geen kanten’

Hij is hier zo lang mee weggekomen doordat hij feitelijk twee petten op had en er geen externe controle was op zijn werk. De Beverwijker werkte vanaf 1984 als administrateur voor de organisatie.

De rechtbank vond het, net zoals justitie, geen goed idee om de Beverwijker nu naar de gevangenis te sturen. Van der H. heeft meerdere malen zijn spijt betuigd tijdens de behandeling van zijn zaak twee weken geleden, maar zei geen andere optie te zien dan het dorpshuis op te lichten.

Schulden

Het ging erg slecht met zijn eigen bedrijf toen hij besloot te gaan frauderen. Van der H. was een aantal belangrijke klanten kwijtgeraakt en kwam steeds verder in de schulden. Zijn gezin had geen idee van de praktijken.

Frans van der H. onderhield zijn familie eigenlijk met geld van het dorpshuis, dat hij naar eigen zeggen had willen terugbetalen als de zaken weer beter gingen. Maar dat lukte hem niet en in 2016 kwam de fraude aan het licht dankzij de opmerkzaamheid van een nieuwe beheerder.

Van der H. schrok daar zo van dat hij zich probeerde van het leven te beroven. Zijn gezin en huis is hij kwijtgeraakt, maar inmiddels heeft hij zijn leven weer op de rit.

Van der H. is bezig met zijn schuld aan het dorpshuis terug te betalen. Van de 170.000 euro is al 140.000 euro afgelost.

Het resterende bedrag maakt de Beverwijker over in maandelijkse termijnen van 300 euro.

Meer nieuws uit IJmond

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons