Premium

Overlast voor een tiende van de omwonenden door laag frequent geluid transformatorstation Beverwijk wordt acceptabel geacht

De eerste handtekeningen werden in maart 2019 gezet.
© Archieffoto
Beverwijk

Het is altijd gissen met Laag Frequent Geluid (lfg). Al tientallen jaren geleden werden de eerste stappen voor een norm gezet, maar die norm is er nooit gekomen. Wat we wel hebben zijn de NSG-richtlijn die zich richt op de hoorbaarheid van lfg en de Vercammen-curve die iets wil zeggen over de daadwerkelijke hinder ervan. Volgens prognoses van onderzoeksbureau Arcadis valt het laag frequent geluid dat Tennets transformatorstation zal gaan produceren tussen de richtlijn en de curve in.

De petitie Ban de Brom, van Wijk aan Zeëers Antoinette Verbrugge en Petri Raymakers, is tot nu toe meer dan tweeduizend keer ondertekend door mensen die vrezen dat Tennets transformatorstation een ongezonde laagfrequente bromtoon zal gaan geven. Tegelijkertijd heben de initiatiefnemers herhaaldelijk de complete geluidsrapportage van Tennet opgevraagd. Deze berekening ontbreekt vreemd genoeg in de vergunningaanvraag voor het trafostation. Ban de Brom vreest dat er zaken niet kloppen. Tennet weigert tot nog toe het rapport te verstrekken, aldus de initiatiefnemers.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen