Openbaar ministerie eist opnieuw forse celstraffen tegen moordenaars uit Zaandam en Purmerend

Openbaar ministerie eist opnieuw forse celstraffen tegen moordenaars uit Zaandam en Purmerend
Den Haag

Het openbaar ministerie heeft dinsdag tegen de 26-jarige Leon N. uit Purmerend en de 37-jarige Mohamed H. uit Zaandam in hoger beroep forse celstraffen geëist voor de liquidatie van zakenman Zeynel Er in Leiden op 14 juni 2016.

Zeynel Er werd op klaarlichte dag vlak bij de woning van zijn broer en schoonzus in de Rooseveltstraat met een mitrailleur neergemaaid. Hij had 33 schotwonden en overleed kort daarna.

De rechtbank veroordeelde de 26-jarige Leon N. uit Purmerend vorig jaar tot 25 jaar celstraf voor moord en verboden wapenbezit. De 37-jarige Mohamed H. uit Zaandam kreeg 22 jaar. Beide mannen gingen in hoger beroep. Het gerechtshof heeft vorige week en deze week drie dagen voor de zaak uitgetrokken.

Volgens het OM hebben de twee mannen de aanslag samen voorbereid. Ze pikten een scooter en een Volkswagen Caddy en werden daags voor de moord op de plaats delict gezien. Na de moord vertrokken ze in het busje, laadden even verderop een scooter uit en vluchtten daarop. In de Weddesteeg, vlakbij station Leiden CS, lieten ze de scooter achter en namen ze de trein. N. treinde naar Amsterdam, H. vertrok naar Den Haag.

Justitie vond dna-sporen van beide mannen in de Caddy, raadpleegde camerabeelden en ontdekte dat beiden hun telefoons vlak voor de moord hebben uitgezet om ze na de moord weer aan te zetten. De twee legden Er om voor geld. Op de rekening van N. stond 30 duizend euro. Beide verdachten zwijgen over hun opdrachtgever en over de moord. N. heeft alleen verklaard dat H. niet bij hem op de scooter of in de Caddy zat.

Jan-Hein Kuijpers, advocaat van H., vindt dat het OM slecht werk heeft geleverd. Zijn cliënt is niet herkend door getuigen. Een getuige die op honderd meter afstand van H. stond vertelde in het Leidsch Dagblad dat hij een tengere Marokkaanse man had gezien terwijl H. juist zeer gespierd is. Dna-materiaal van H. werd met ander dna in de Caddy gevonden, maar dat zegt niets. Zo werden er sporen van dna aangetroffen op aanmaakblokjes in de bus die door de daders zouden zijn gekocht. Ze wilden de bus in steken maar dat ging niet door. Op de aanmaakblokjes zat echter ook dna van de eigenaar van de gestolen Caddy die beweerde dat ze niet in de bus lagen toen die werd gestolen. ,,Daarmee wordt bewezen in dit dossier dat indirect verkregen dna te pas en te onpas wordt gebruikt om iemand tot 22 jaar te veroordelen!” Volgens Kuipers was zijn cliënt slechts de chauffeur van N. en scoorde hij die dag in Leiden om heroïne want hij was een junk.

H. verklaarde ook dat hij nooit iets met de moord te maken heeft gehad. Hij was alleen maar bezig met heroïne scoren om te voorzien in zijn drugsverslaving. ,,Ik ben lang onderzocht door de politie maar ze hebben nooit iets kunnen vinden met betrekking tot dit drama. Ik was alleen maar bezig met mijn verslaving, ik was de hele dag high. Ik ben geen moordenaar.”

Donderdag gaat de zaak verder. Dan voert de advocaat van N. het woord namens haar verdachte. Op 23 juli doet het hof uitspraak in de zaak.

Lees ook: Gevangenisstraffen van 25 en 22 jaar voor moordenaars uit Purmerend en Zaandam

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen