Premium

Gezin van ernstig zieke Bas (8) uit Andijk voelt zich gedragen door het hele dorp

Gezin van ernstig zieke Bas (8) uit Andijk voelt zich gedragen door het hele dorp
De achtjarige Bas Bloemendaal uit Andijk heeft leukemie.
© Foto Kitty Groot
Andijk

Vanaf het moment dat Willem en Marianne Bloemendaal weten dat hun achtjarige zoontje Bas ernstig ziek is, leven ze bij de dag. In de waardevolle wetenschap dat ze er in deze moeilijke tijd niet alleen voor staan. ,,We worden door het dorp gedragen. Dat klinkt misschien zweverig, maar zo voelt het echt. En dat doet ons zó goed.”

Een tweejarig traject zijn ze ingegaan. Alles wordt uit de kast gehaald om de acute lymfatische leukemie die eind april bij Bas geconstateerd werd een halt toe te roepen. Een loodzware en onzekere tijd, voor het hele gezin. ,,Maar gelukkig hebben we heel veel lieve mensen om ons heen”, vertelt Willem Bloemendaal. ,,Zij ontlasten ons.”

Lees ook: Sportclub en basisschool komen in actie voor zieke Bas uit Andijk

Drie dagen in de week wordt er voor ze gekookt. ,,Zo lekker”, zegt Marianne Bloemendaal. ,,Echt superfijn. Ze hebben een soort kook-appgroep aangemaakt met elkaar. Dan merk je hoe fijn het is om in een dorp te wonen. Als er zoiets heftigs gebeurt met een kind treft dat iedereen.”

Hun ouders, die ook in Andijk wonen, andere familieleden, de vriendengroep, de sportclub. Allemaal staan ze voor hen klaar. ,,Soms kom je thuis en heeft iemand de plantjes water gegeven”, geeft Marianne als voorbeeld.

,,Of de was is opgevouwen. Van alle kanten krijgen we hulp.” Haar man knikt. ,,Iedereen is ermee bezig. En dat doet je goed.” Een glimlach verschijnt op zijn gezicht. ,,Ik heb wel een stuk of vijftien sleutels bij moeten maken.”

Leraren

Ook de school, waar woensdag diverse sponsoracties voor het goede doel gehouden worden, leeft mee. ,,De leraren komen in hun vrije tijd langs”, vertelt Willem. ,,Ook in het AMC zijn ze geweest. En via KPN is er een systeem waarmee Bas via de laptop vanuit huis contact kan maken met de klas. Super dat dat tegenwoordig mogelijk is.”

,,De juf is hier laatst nog samen met het vriendinnetje van Bas naartoe gekomen”, vult Marianne hem aan. ,,Om een cadeau voor Vaderdag te maken. Zaten ze buiten op hun knietjes te timmeren. Zó lief.”

Zover het lukt proberen ze naast de vele ziekenhuisbezoeken en de zorg thuis ook het ’gewone leven’ door te laten gaan. Dit weekend werd het kinderfeestje van dochter Lisa (7) gevierd. En ze hebben een paar keer bij Sporting Andijk gekeken, waar naast Lisa en Bas ook oudste zoon Thom (10) voetbalt.

Heel intensief

Maar dat lukt alleen als Bas zich er goed genoeg voor voelt. Want in het huidige deel van zijn behandeling krijgt de jonge inwoner van Andijk het flink voor zijn kiezen. ,,De eerste maanden zijn heel intensief”, vertelt zijn moeder. ,,Hij krijgt nu heel veel chemo. Zo proberen ze echt een klap uit te delen, om al die kanker uit zijn lijf te krijgen. En dat vergt enorm veel energie.”

Het begon allemaal half maart, toen Bas opeens heel hoge koorts kreeg. ,,Die hield een week aan”, blikt zijn moeder terug. ,,Het zakte niet af. Hij is toen opgenomen in het ziekenhuis, waar allerlei onderzoeken gedaan zijn. Maar daar kwam in het begin niks uit. Het was toen nog niet zichtbaar, bleek achteraf.”

Pas na zes weken (’Ziekenhuis in, ziekenhuis uit, echo’s, scans en bloedtransfusies’) werd waar ze al zo voor vreesden toch bevestigd. Acute lymfatische leukemie.

,,Ik zag het aan jouw gezicht”, zegt Bas, die even bij het interview is komen zitten, tegen zijn moeder. Zij knikt, met verdriet in haar ogen. ,,Het gevoel dat het echt mis was, zat al die weken onderhuids. En Bas, die het meteen associeerde met de film Achtste Groepers Huilen Niet, leek het ook al te weten. Onze grootste angst werd waarheid.”

En die gaan ze nu te lijf. Bijgestaan door hun dorpsgenoten.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen