De Nieuwkomer: Thijs Hittema denkt dat voetballen op zaterdag hem wel zal bevallen

Thijs Hittema in zijn eerdere periode bij Wijk aan Zee. ,. Lekker weer spelen bij mijn eigen cluppie, zonder verdere ambities. Helemaal goed zo.’’
© Foto Ron Pichel
Wijk aan Zee

Hij is terug van maar heel even weggeweest. Slechts één seizoen om precies te zijn. Thijs Hittema, kind van voetbalvereniging Wijk aan Zee. „En dan hoofdpersoon in de rubriek De Nieuwkomer? Het moet toch niet veel gekker worden.”

Toegegeven: dat de middenvelder in de zomer van 2018, na ruim 18 jaar clubtrouw, besloot te verkassen, is op zich groter nieuws, dan de keuze om dat nog binnen het lopende seizoen terug te draaien. Het vraagt om een toelichting. „Om eerlijk te zijn, ik heb in de voorbije jaren, zeker in de senioren, al wel vaker gesproken met andere clubs. Tegen het einde van elk seizoen meldde zich steeds wel weer een vereniging uit de regio, of werd ik benaderd door vrienden en bekenden die elders speelden. Ik had er dan aanvankelijk wel oren naar, maar besloot toch bij Wijk aan Zee te blijven. Ik speel er al vanaf mijn vijfde, ken iedereen en ben met veel teamgenoten opgegroeid. Dan was uiteindelijk dat gevoel toch sterker dan de ambitie om het eens ergens anders te proberen.”

Teleurstelling

Toch was de lokroep vanuit het oosten iets meer dan een jaar geleden zo sterk, dat Hittema zwichtte. „Hoe gaat dat. Weer een gesprek, dit keer met De Kennemers. Daar speelde de vriend van mijn zusje; die heeft me tenslotte weten over te halen.” Hittema meldde zich op sportpark Adrichem als versterking voor de zondagselectie die in de derde klasse uitkomt. Het draaide uit op een teleurstelling. „Ik raakte begin oktober geblesseerd en heb daarna niet meer gespeeld. Lies, een familiekwaal. Mijn broer kent het, mijn vader, mijn ooms. Zwakke plek in het dna kennelijk.” Al in het voorjaar stond het besluit om terug te keren naar de Duinrand voor Hittema vast. „Het heeft niets met De Kennemers te maken, hoor. Ik was er gewoon uit voor mezelf. Lekker weer spelen bij mijn eigen cluppie, zonder verdere ambities. Helemaal goed zo.”

De grootste verandering voor Hittema wordt het voetballen op zaterdag. Vorig seizoen koos Wijk aan Zee daarvoor. „Ik denk dat het me wel zal bevallen. Je hebt dan de zondag helemaal voor jezelf. En als je na de wedstrijd wilt blijven hangen, dan kan dat ook wat makkelijker. Je hoeft de volgende dag niet aan het werk.”

Voor de rest: oude bekenden. En ook bekend niveau: „We spelen vierde klasse, welke is nog niet bekend. Ik neem aan 4B. Daar zijn ADO’20 en Beverwijk nu uit weg. Ik vind dat we zelf moeten inzetten op minimaal nacompetitie. En uiteraard wil ik ook promoveren, maar vraag me af of wij mee kunnen in de derde klasse zaterdag.”

Positie

De zin om weer voluit te spelen is er in elk geval. „Over mijn positie zijn de geleerden het nog steeds niet eens. Ik vind alles best, als ik maar niet te veel hoef mee te verdedigen. Daar zijn anderen ook veel beter in.”

Meer nieuws uit Sport Kennemerland

Meest gelezen