Premium

Bewoners Nieuwentijtstraat en Korte Vooruitstraat Purmerend: ’Geen betaald parkeren in ons vergunninggebied’

Bewoners Nieuwentijtstraat en Korte Vooruitstraat Purmerend: ’Geen betaald parkeren in ons vergunninggebied’
Purmerend

Tientallen bewoners van de Bernard Nieuwentijtstraat en Korte Vooruitstraat in Purmerend komen in het geweer tegen het plan van de gemeente Purmerend om betaald parkeren toe te staan in hun buurt.

Een petitie die de buurt heeft opgezet, heeft negentig handtekeningen opgeleverd. Die zijn inmiddels aangeboden aan wethouder Eveline Tijmstra.

De meeste bewoners wonen al jaren in de twee straten. Op verzoek van de buurt werd daar in het verleden vergunningparkeren ingevoerd. Doel daarvan was de parkeerdruk door winkelend publiek te verminderen, en volgens de bewoners werkte dat tot enkele jaren geleden goed. Inmiddels zijn er echter opnieuw parkeerproblemen ontstaan.

,,De reden van de hernieuwde parkeerproblemen in onze buurt is het succes van het ’Wonen boven winkels’ en de ombouw van winkels tot woning in de binnenstad’’, schrijven de bewaarmakers in een brief. ,,Deze bewoners beschikken over een parkeervergunning en parkeren veelal in het gebied tegen de stad aan, dus ook in onze buurt.’’

Afvalbakken

Bijkomend probleem is volgens de bewoners dat er bij het herinrichten van de straat een aantal parkeerplekken is verdwenen. Die moesten worden opgeofferd om opstelplaatsen voor afvalbakken te realiseren. ,,Reden waarom bewoners veelal genoodzaakt zijn hun voertuig ver of verder dan wenselijk van hun woning te parkeren, dit ondanks de betaalde parkeervergunning.’’

Enkele jaren geleden nam de gemeente het besluit om een tweede parkeervergunning per woning niet meer toe te staan, om zo de parkeerdruk te verminderen. ,,Het is een zorgwekkende manier van beleid, om nu dezelfde straat open te willen stellen voor betaald parkeren.’’ Gezien het schaarse aantal plekken in de twee straten spreken de bewoners van een ’zeer onwenselijk voorstel’.

,,Het korte gedeelte van de Bernard Nieuwentijtstraat wordt ontsloten door de Korte Vooruitstraat, beide zijn smal en er rijdt momenteel eigenlijk alleen bestemmingsverkeer door deze straten’’, omschrijven de bewoners de situatie.

,,Er heerst een terechte vrees dat ’plekjeszoekers’ rondjes gaan rijden door alle straten die aangemerkt worden tot vergunning- en betaal parkeren. Dit zal voor een onveilige situatie zorgen, mede gezien het grote aantal kinderen dat op straat speelt.’’ De bewoners vragen Tijmstra daarom het idee te heroverwegen.

Wethouder Tijmstra heeft al aangekondigd dat ze eerst met buurten in gesprek gaat voordat er verkeersmaatregelen worden genomen.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen