Premium

’Wim Jonk? Die ken ik vooral van het voetvolley op de camping in Italië’

’Wim Jonk? Die ken ik vooral van het voetvolley op de camping in Italië’
Wim Jonk legt de spelers iets uit tijdens zijn eerste training. Joey Veerman luistert.
© Foto Fred Rotgans
Volendam

Met de eerste training, zaterdagochtend, is ook voor FC Volendam het nieuwe seizoen begonnen. Voor de spelers uit het dorp zelf betekent het dat ze nu worden getraind door een vermaard dorpsgenoot.

„Natuurlijk weet ik wat hij als voetballer allemaal bereikt heeft, maar ik heb hem nooit live zien voetballen”, zegt Marco Tol over Wim Jonk, de nieuwe trainer. Tol was een peutertje toen Jonk zijn carrière beëindigde. „Ik heb vooral ándere herinneringen aan hem, namelijk aan onze potjes voetvolley op de camping in Italië. Ik was daar als jongen met mijn ouders. Er waren veel Volendammers. Joey Veerman bijvoorbeeld ook. En Wim Jonk dus ook. Piani di Clodia was dat, aan het Gardameer. We gingen regelmatig voetvolley spelen met een groepje en dan deed Jonk ook mee. Dat vonden we natuurlijk mooi.”

Jonk moet lachen als hij de anekdote van de centrale verdediger hoort. „Ha, ja, die camping, daar zijn we regelmatig geweest. De kinderen vonden dat geweldig. En inderdaad gingen we daar heel vaak voetballen met een zootje Volendammers. Daar begon de dag altijd mee.”

Voor Jonk is de baan bij FC Volendam zijn debuut als hoofdtrainer in het betaald voetbal. De oud-speler van onder meer Volendam, Ajax, Inter Milaan en PSV werkte in het verleden wel als trainer in de opleiding van Ajax.

„Dat hij nu onze trainer is, zegt wel iets over de ambitie van de club”, zegt Tol. „Ik heb veel zin in het nieuwe seizoen. En Jonk speelde op ongeveer dezelfde positie als ik, dus ik denk dat ik veel van hem kan leren.”

Al bij zijn presentatie, half april, zei Jonk dat hij het elftal aanvallend wil laten spelen. Zaterdag, op de ochtend van de eerste training, legde hij zijn ideeën verder uit aan de spelersgroep. Dat deed hij onder meer met wedstrijdbeelden van clubs als Ajax, Barcelona en Bayern München.

„Niet om de jongens te zeggen dat zij hetzelfde moeten kunnen, maar wel om te laten zien wat we bedoelen. Welk type spel we willen spelen. En vooral: wat daarvoor nodig is. Welke taken moet je als speler uitvoeren om aanvallend te kunnen spelen. Wat moet je doen om ’compact’ te spelen. Dat soort dingen. En dat hebben we in de trainingsvormen meteen al toegepast, zodat ze het gaan herkennen.”

De eerste training was de start van het ’nieuwe tijdperk’ van FC Volendam, met een nieuwe clubleiding en een nieuwe technische staf. Veel nieuwe spelers zijn er nog niet: de enige nieuweling op het trainingsveld was zaterdag de aanvaller Zakaria El Azzouzi.

Naar andere nieuwe spelers wordt nog gezocht. „Als er nog een stuk of drie spelers bij zouden komen, hebben we zat spelers. We gaan niet halen om het halen’’, zegt Jonk.

Voor Jonk was de eerste training het begin van een ontdekkingsreis, zoals hij het noemt. „Ik heb globaal wel een beeld van de spelersgroep, maar nu moet ik ze echt gaan leren kennen. Hoe gaan ze reageren op mij, hoe ga ik reageren op hun. Dat moeten we allemaal gaan ontdekken. Wat er mogelijk is dit seizoen? Daarvoor is het nog veel te vroeg, om het daar al over te hebben.”

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen