Zaanse VVD-wethouders ten onder in partijrel

1/3
Zaanstad

De VVD-wethouders Gerard Ram en Hans Krieger hebben hun portefeuille ter beschikking gesteld. Dat doen zij nadat de VVD twee van de zes leden uit de fractie heeft gezet en de coalitie daarmee zijn meerderheid is verloren.

Ram en Krieger gaan niet meteen weg. Zij blijven voorlopig hun werk doen, totdat bedacht is hoe de nieuwe situatie opgelost moet worden.

De raadsleden Marianne de Boer en Simone van Otterloo schreven vorige week een brief aan het bestuur waarin zij klagen over de koers van de VVD, die te veel naar links zou afbuigen. Maar hun kritiek op Ram was veel harder. Zij zetten hem neer als een man die dreigt en manipuleert en soms dronken in de auto stapt. De brief lekte zondag uit.

Lees ook: Marianne de Boer en Simone van Otterloo blijven in raad

De vier overgebleven VVD-raadsleden nemen daar afstand van en noemen de brief van de twee lasterlijk en verwerpelijk.

De VVD was de grootste partij in een coalitie met PvdA, Rosa, D66, CDA en CU. Die brede samenstelling was vorig jaar noodzakelijk om aan de kleinst mogelijke meerderheid in de raad te komen. Die meerderheid is de coalitie kwijt nu De Boer en Van Otterloo niet meer bij de VVD horen.

Er zijn uiteenlopende mogelijkheden om het stadsbestuur te hervormen. Dat kan door twee andere partijen de plaats van de VVD te laten innemen, of naast de VVD een zevende partij toe te voegen. Theoretisch is ook een minderheidscollege mogelijk. De twee wethouders spreken daarom nu ook niet van aftreden.

De VVD gaat in overleg met de coalitiepartners op zoek naar een uitweg.

De ruzie in de VVD werd een maand geleden zichtbaar, maar is al vanaf de verkiezingscampagne gaande.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen