Tennistoernooi Marquette Open krijgt verrassende winnaars met Nikander Damianos en Anika Ouwejan

Anika Ouwejan tijdens haar finale tegen Merel van Herp bij het Marquette Open.
© foto Ron Pichel
Tennis

Niet topfavoriet Frank van den Heuvel, maar uitdager Nikander Damianos schreef zondagmiddag in de hoogste categorie het Floricultura Marquette Open op zijn naam. Bij de vrouwen ging de ongeplaatste Anika Ouwejan er met de titel vandoor, ten koste Merel van Herp.

Ruim 260 deelnemers telde deze jaargang van het populaire toernooi. Een bomvol wedstrijdprogramma derhalve op het knusse park, waar de 6 banen in de voorbije dagen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat vol waren bezet. Het weer hielp bovendien enthousiast mee aan de gemoedelijke sfeer in Heemskerk. Desondanks stond er, zeker in de hoogste categorieën, veel op het spel. In elk geval regionale eer en natuurlijk punten.

In de categorie HE2 zes namen, waaronder die van Frank van den Heuvel en Michiel van der Goes. Die eerste had in de aanloop naar de finale slechts 58 minuten nodig om Junior Geel, vorige week in Beverwijk tijdens het Kennemerlandtoernooi nog finalist, met de setstanden 6-1 en 6-3 opzij te zetten. Zijn opponent in de eindstrijd had tegen halve finalist Michiel van der Goes - en winnaar in Beverwijk - meer moeite, maar won uiteindelijk wel met 6-4 en 7-5.

Initiatief

Zo stonden de geplaatste nummers 1 en 2 zondagnamiddag tegenover elkaar in een wedstrijd, die anders liep dan menigeen vooraf voorspelde. Niet Van den Heuvel, maar Damianos nam het initiatief en liet dat eigenlijk niet meer los. De jongeling uit Krommenie legde zijn ervaren tegenstander overtuigend zijn wil op, waarbij Van den Heuvel zichzelf mocht verwijten, dat hij zeker in de eerste set erg slordig speelde en veel fouten maakte. Hij oogde overgeconcentreerd, wilde te graag en te snel. Bovendien leek de Beverwijker last te hebben van een onwillige pols. Niettemin knokte hij zich - na 2-6 verlies in de eerste set - nog sterk terug. Op beslissende momenten lieten zijn techniek en ervaring het echter afweten. Damianos besliste de partij uiteindelijk met 6-4 in zijn voordeel.

Bij de vrouwen verraste de 15-jarige Anika Ouwejan. De speelster uit Wervershoof kampte twee jaar lang met een hardnekkige heupblessure en staat pas sinds maart weer op de baan. „Ik ben drie keer geopereerd. Eindelijk ben ik nu blessurevrij. Ik train sinds het voorjaar weer voluit”, aldus de speelster van tennisclub De Kloek. Ze bereikte de finale van Marquette door een even onverwachte als bizarre walk over. „In de halve finale zou ze spelen tegen de als nummer één geplaatste Anna Rootjes. Maar die meldde zich niet op tijd”, aldus wedstrijdleiders Manouk Ammeraal en Chiel van de Plas. „Hoe dat kon gebeuren weten we ook niet. Feit is dat ze hier niet op tijd was en dat betekent uitsluiting.”

Hindernis minder

Voor Ouwejan betekend het een hindernis minder richting titel. „Natuurlijk wil je spelen. Het heeft gelukkig geen invloed gehad op mijn ritme. Ik heb namelijk vandaag ook gedubbeld en de finale gewonnen met Jorden Stemmel.”

Tegen Merel van Herp, de nummer 2 van de plaatsingslijst voor dit toernooi, speelde Ouwejan een degelijke partij. Beide speelsters blijven het liefst op de baseline en dus zagen familie en belangstellenden een partij met veel lange rallys. „Ik loop inderdaad niet graag op. Ik weet waar ik wel goed in ben en dat spel moet ik spelen. Zoals vandaag, tegen Merel die ook maar heel af en toe bij het net komt, loopt het goed. Ik kom weer in vorm. Dat is een heerlijk gevoel.”

Meer nieuws uit Sport Kennemerland

Meest gelezen