Premium

Tussen computers en legendes wint Sokolov het tweede Fish Partners Toernooi

Tussen computers en legendes wint Sokolov het tweede Fish Partners Toernooi
De jarige Henk Vedder kijkt toe hoe Benjamin Bok van Piet Peelen wint.
© Foto studio Kastermans/Ben den Ouden
Schaken

Ivan Sokolov heeft zaterdag het tweede Fish Partners Toernooi in Spakenburg gewonnen. De tweevoudig kampioen van Nederland, geboren in Bosnië, eindigde bovenaan samen met Lucas van Foreest, Benjamin Bok en Jan Timman. Omdat hij de sterkste tegenstand had gehad, kreeg hij de enorme beker uitgereikt. Computer Pewatronic had wel een half punt meer dan het kwartet, maar speelde buiten mededinging mee.

Het toernooi in de business lounge van IJsselmeervogels kende net als vorig jaar twee bijzonderheden. Er speelden vier computers mee, een hobby van de sponsor, en een paar legendarische schakers uit de tijd dat de sponsor jong was. Deze keer waren dat naast Jan Timman de Tsjech Vlastimil Hort en de Zweed Ulf Andersson. Zij waren in de jaren ’80 secondanten van Timman en zelf ook wereldtoppers.

Cadeautje

De vier computers waren van verschillende sterkte. Pewatronic geldt als onverslaanbaar, maar stond deze keer wel twee remises af, namelijk aan Jan Willem van de Griendt en Benjamin Bok. Over dat laatste toonde Sokolov zich geïrriteerd. Bok bood remise aan en de bediener van het apparaat nam het aan, omdat de computer zelf aangaf dat de stelling gelijk was. Sokolov: „De stelling was niet gelijk, ze hadden moeten doorspelen. Bok kreeg een cadeautje.” Daarbij speelde mee dat Sokolov twee ronden eerder zelf van het ding had verloren.

Benjamin Bok is de nummer twee van Nederland en begint vandaag in Amsterdam als favoriet aan het Nederlands kampioenschap. Over zijn spel tegen de computer: „Ik dacht dat ik kansloos was, maar dat viel mee. Ik probeerde solide te spelen, geen ingewikkelde stellingen.”

Uiteraard is rekenen het grote sterke punt van computers. John van der Wiel gold in de jaren negentig als bedwinger van de apparaten, met de tactiek dat hij stellingen gesloten hield, zodat het meer op inzicht aankomt dan op rekenen. Zaterdag was de veteraan weer met plezier aanwezig en hij legde uit: „We zijn nu twintig jaar verder. De computers zijn nu zo geprogrammeerd dat ze tegen mensen geen gesloten stellingen spelen.”

Van de ’legendes’ deed Hort het uitstekend. Hij zal blij zijn geweest dat hij de computers ontweek. Tegen de menselijke tegenstanders scoorde hij vijf uit zeven, wat hem een gedeelde vijfde plaats opleverde. Een prima resultaat voor een 75-jarige op een eendagstoernooi.

Liefhebber

De 68-jarige Andersson stelde zwaar teleur. Tot ieders grote verbazing bood hij in elke partij net na de opening remise aan, terwijl de meeste tegenstanders modale clubschakers waren. Alleen Bruun van de Laar uit Barneveld sloeg het aanbod af. Hij verloor vervolgens, maar maakte wel naam als liefhebber die tegen een legende gewoon wil doorspelen. Hans Ree zag in de laatste ronde geen enkele reden het remiseaanbod van de Zweed af te slaan. Op de vraag hoe veel zetten ze hadden gespeeld: „Hij drie, ik twee.”

Samen met Hort op de vijfde plaats eindigden onder anderen Hilversummer Van de Griendt en oud-HSG’er Dennis de Vreugt, die bijna niet meer schaakt. De Spakenburgers eindigden lager, de jarige Henk Vedder was met vier en een half punt de beste. Zijn broer Richard eindigde op 50 procent, maar won wel van een van de computers. Zijn commentaar daarop was kort maar krachtig: „Dat ding kan niet schaken.”

Meer nieuws uit Sport Gooi

Meest gelezen