Premium

Recensie: Musicalgroep Groots verzorgt theatraal en gevarieerd concert

Hoorn

Een kleine bar, gevuld met enkele zitjes is het eenvoudige, maar doeltreffende decor van musicalgroep Groots. Dit keer geen musical, maar een theatraal concert. Op de achtergrond hangt een beamer die de avond ondersteunt met bijpassende beelden. Rechts achterin zit de pianist, Martijn Bos. Hij gaat op in het decor, zijn prachtige pianospel brengt het geheel naar een hoger plan.

Acht vrouwen, acht tinten. Eén barkeeper. En een pianist. Het plaatsje is compleet. De man heeft niets meer nodig dan een pilsje en een afstandsbediening. De vrouw is zoveel meer, heeft veel meer tinten. Tenminste volgens de scriptschrijver. Het is iets kort door de bocht, er zijn mannen met meer diepgang. Maar daar gaat het niet om. In ’Vijfitg tingen vrouwen’ staat de vrouw centraal.

Eigen kleur

Groots visualiseert dit prachtig door iedere vrouw haar eigen kleur te geven. Mooi dat de kleur in kleine details terugkomt. De kleding is voor de meeste spelers goed gekozen op een enkele speler na.

De liedjes staan centaal. Toch had iets meer dialoog, diepgang in de gesprekken, samenhang in de verhaallijn prettig geweest. Maar Groots weet van begin tot het eind te boeien en te variëren: soms is het chaotisch, dan weer ingetogen en intens.

Zonnig

Zo lijkt geel altijd zonnig te zijn, maar er is ook een andere kant. De solo van Geel (Mandy Brouwer) is ongelofelijk sterk en het podium is eigenlijk te klein voor haar. Ze is op alle vlakken sterk. Dit vraagt naar veel en veel meer.

Zo ook de solo’s van Wit (Amy Moolevliet), het bruidje. Als zangeres komt ze goed uit de verf. Bij haar laatste solo weet ze intens te raken. Kippenvel. Het komt vanuit haar tenen. Het publiek joelt terecht na afloop van het nummer.

Lach

En dan zijn er nog de andere zes kleuren die goed worden neergezet. Paars (Ilona Berendsen) heeft de lach, Rood (Sabrina Lammers) de passie, Groen (Simone de Graaff) de eenzame rijkdom, Oranje (Anita Spreen) het enthousiasme, Blauw (Daniëlle Hoek) de snik en Zwart (Marjorie van Goor) het rauwe.

In de tweede helft krijgt barkeeper Bob (Dave Moolevliet) een groter aandeel en mag hij deels fungeren als verteller. Vol verve kruipt hij in zijn rol.

Herkenning

Het is een avond van muzikale herkenning - regelmatig wordt er meegezongen vanuit het publiek - het is swingend, kleurrijk, entertainend en regelmatig klinkt de lach in het publiek. Met zijn tienen dragen ze de avond.

Groots doet waar ze goed in zijn: vol enthousiasme het publiek vermaken.

GROOTS

’Vijftig tinten vrouwen’ door Musicalgroep Groots. Bijgewoond op zaterdagavond in Theater Het Pakhuis te Hoorn.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen