Wim Jonk met FC Volendam begonnen aan ’ontdekkingsreis’

Wim Jonk geeft uitleg tijdens zijn eerste training met de selectie van FC Volendam.© Foto Theo Brinkman

Theo Brinkman
Volendam

FC Volendam is zaterdagochtend begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Op een bijveld werd de eerste training onder leiding van Wim Jonk afgewerkt.

Het stadion kon niet worden gebruikt voor de eerste training van het seizoen. Daar werd later op de dag het Votown Festival gehouden, het muziekevenement dat na vier jaar afwezigheid terug is.

De eerste training was de start van het ’nieuwe tijdperk’ van FC Volendam, dat de afgelopen maanden in gang werd gezet door een wisseling van de clubleiding en de aanstelling van een nieuwe technische staf.

Veel nieuwe gezichten dus, deze zaterdagochtend, maar dan vooral in de staf met onder anderen trainer Wim Jonk en assistent-trainer Sipke Hulshoff. In de spelersgroep is Zakaria El Azzouzi vooralsnog de enige echte nieuweling. De aanvaller, opgeleid bij Ajax, heeft al een rijtje clubs achter zijn naam en tekende bij FC Volendam een contract voor twee jaar.

Engelsman Johnson op proef

Naar andere nieuwe spelers wordt nog gezocht, zei Jonk na de training. Een keeper bijvoorbeeld en een vleugelaanvaller. Voor die positie komt volgende week de jonge Engelsman Darius Johnson op proef. Hij zal volgende week ook meedoen in de oefenwedstrijd tegen Purmersteijn. ,,Als er nog een stuk of drie spelers bij zouden komen, hebben we zat spelers. We gaan niet halen om het halen.’’

Voorafgaand aan de training hield Jonk eerst een bespreking, om de spelers te vertellen hoe hij het elftal dit seizoen wil laten spelen. Met behulp van wedstrijdbeelden zette hij zijn ideeën uiteen. Het waren beelden van clubs als Ajax, Barcelona, Bayern München en Manchester City. ,,Niet om de jongens te zeggen dat zij hetzelfde moeten kunnen, nee, maar wel om te laten zien welk type spel we willen spelen. En vooral: wat daarvoor nodig is. Welke taken moet je als speler uitvoeren om aanvallend te kunnen spelen. Wat moet je doen om ’compact’ te spelen. Dat soort dingen. En dat hebben we in de trainingsvormen meteen al toegepast, zodat ze het gaan herkennen.’’

Leren kennen

Voor Jonk was de eerste training het begin van een ontdekkingsreis, zoals hij het noemt. ,,Ik heb globaal wel een beeld van de spelersgroep, maar nu moet ik ze echt gaan leren kennen. Wat er mogelijk is dit seizoen? Daarvoor is het nog veel te vroeg, om het daar al over te hebben.’’

De eerste training trok zo’n vijftig nieuwsgierigen, onder wie oud-voorzitter Henk Kras en oud-bestuurslid Henk Binken. Ook Jan Smit (bestuurslid) en Keje Molenaar (directeur externe zaken) kwamen even kijken.

Wim Jonk kijkt toe tijdens de warming-up.© Foto Theo Brinkman

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen