Burgemeester sluit loungecafé aan Huizerweg in Bussum na vondst van partij drugs

Susanne van Velzen
Bussum

Bij een inval in horecazaak Arena aan de Huizerweg in Bussum zijn vrijdagavond verschillende soorten drugs aangetroffen. De zaak is daarna op last van burgemeester Han ter Heegde gesloten.

Politieagenten troffen in het loungecafé een plastic zakje met bolletjes heroïne en cocaïne aan. Ook werd er hasj gevonden. Een van de aanwezigen was in het bezit van een mes dat ook in beslag werd genomen.

De politie startte een onderzoek naar het pand nadat er meerdere signalen waren ontvangen over het gebruik van en/of de handel in drugs. Ook was er regelmatig overlast bij het pand, zoals foutgeparkeerde auto’s, geluidsoverlast en intimidatie van voorbijgangers. De inval vond vrijdagavond plaats in overleg met de gemeente Gooise Meren en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit.

Vrijdagavond rond acht uur viel de politie het pand binnen. De horecagelegenheid was op dat moment open, er waren meerdere mensen binnen. De verschillende uitgangen van het pand werden bewaakt. Personeelsleden en bezoekers werden gecontroleerd. Ook werd een speurhond ingezet om eventuele drugs op het spoor te komen.

Lees ook: Politie doet inval in Bussums eetcafé

Sluiting pand

Voor de burgemeester waren er voldoende gronden om het pand tijdelijk te sluiten op grond van de Opiumwet. In die periode wordt onderzocht of er aanvullende maatregelen nodig zijn. De omwonenden worden met een brief van de gemeente geïnformeerd over het doel en de resultaten van deze actie.

Volgens de politie is er hier sprake van zogeheten ondermijning. De bovenwereld en de onderwereld raken steeds meer met elkaar verweven. Criminelen gebruiken een legaal bedrijf, zoals een horecagelegenheid, om illegale activiteiten, zoals de handel in drugs, mogelijk te maken. Met vaak vervelende gevolgen voor omwonenden.

Poststraat

Het is de tweede keer in relatief korte tijd dat er in Bussum een drugspand op slot gaat. Burgemeester Han ter Heegde waarschuwde eind vorig jaar al dat hij vaker drugspanden zou sluiten. Dat was naar aanleiding van het winkelpand in de Poststraat dat hij in oktober vorig jaar voor twaalf weken dicht deed na de vondst van een wietplantage in het leegstaande pand. Daar werden 260 planten aangetroffen.

De reden dat Ter Heegde voor het eerst tot sluiting overging: ,,De Poststraat is een kwetsbare winkelstraat. We willen niet dat dit een achterbuurt wordt door dit soort activiteiten", zo legde de burgemeester uit.

De wet Damocles is sinds februari 2018 in werking. Het geeft bestuurders de gelegenheid een pand voor enige tijd te sluiten, zodat de rust in de buurt kan terugkeren en verdere aantasting van de omgeving wordt voorkomen.

Omwonende van het loungecafé springen een gat in de lucht over de sluiting. Voorzitter Brigitta Boonacker van de Ondernemersvereniging Bussum meldt op Facebook dat ’deze horecagelegenheid al jaren voor enorm veel overlast zorgt. En dat is bij alle instanties bekend’, schrijft zij.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen