’Pooierboys’ proberen telefoonnummers te scoren van jonge meisjes op kermis Schagen

Hedzer Faber
Schagen

Op de kermis in Schagen liepen zaterdag ’pooierboys’ rond. Dat wil zeggen: acteurs die zich zo voordeden en probeerden om telefoonnummers te scoren van jonge meisjes.

De acteurs probeerden meisjes in de leeftijd van 14 tot 19 jaar te verleiden hun telefoonnummer af te geven, zodat ze uitgenodigd konden worden voor een feestje. En met succes ook: van de zestig benaderde meisjes gaf de helft haar telefoonnummer, zegt gemeentewoordvoerster Liesbeth Koning desgevraagd.

Het ging hier echter niet om echte pooierboys, maar om de actie ‘Fakeboys’ van de gemeente Schagen samen met de politie en De Connectie Coach. De gemeente wilde hiermee meisjes bewust maken van de manier waarop ze omgaan met de mogelijke werkwijze en aandacht van pooierboys.

Burgemeester Marjan van Kampen: ,,We weten dat we het probleem van pooierboys niet in één middag kunnen oplossen. Het is daarom niet voor niets dat de politiek hier aandacht voor heeft gevraagd. Met deze actie willen we de weerbaarheid van meisjes vergroten.”

Na de actie zijn de jongeren opgevangen door preventiemedewerkers voor uitleg, nazorg en vragen over de actie. Donderdagavond 11 juli is hiervoor ook een inloopbijeenkomst in het gemeentehuis van zeven tot negen.

In de gemeente Schagen zijn nagenoeg geen meldingen over pooierboys, maar dat betekent niet dat het probleem er niet speelt. Vroegtijdig signaleren van deze problematiek is belangrijk, aldus de gemeente. Schagen probeert met deze actie de weerbaarheid van jongeren in relatie tot seksuele uitbuiting te vergroten.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.