Premium

Raadsel in de Alkmaarse Nassaulaan: Waar zijn de eikenprocessierupsen gebleven? [video]

Raadsel in de Alkmaarse Nassaulaan: Waar zijn de eikenprocessierupsen gebleven? [video]
Alkmaar

Een verrassing en een raadsel tegelijk. Waar zijn de eikenprocessierupsen uit de Nassaulaan?

Een maand geleden bleken de behaarde rupsen te zijn neergestreken op de nieuw aangeplante en daaroor nog kwetsbare scharlaken eiken in de middenberm van de Nassaulaan. Dat is schadelijke voor boom en mens.

De dieren gaan 's nachts in optocht op zoek naar eikenbladeren. (Vandaar ook hun naam). Maar als de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van de rups uitvallen en op mensen terecht komen, kan dat klachten geven als jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. De gemeente zette de grond onder de bomen daarom af.

Maar toen een gespecialiseerd bedrijf met een ’eikenrupsenprocessiestofzuiger’ ter plekke verscheen, was er geen rups meer te bekennen. En niemand weet waar ze zijn. Volgens de gemeente heeft het bedrijf nog gekeken of de rupsen in processsie andere bomen en bosjes hadden opgezocht. Maar nee, geen rups te zien.

Vogels

De meest waarschijnlijke verklaring, zo denkt de gemeente, is dat vogels zich te goed hebben gedaan aan de beestjes. Dat lijkt met die schadelijke haren niet best voor die vogels, maar op de universiteit van Wageningen is ontdekt dat de rupssen toch als vogelvoer kunnen dienen.

Op YouTube staat een filmpje van de biologenwebsite NatureToday dat toont hoe een koolmees een eikenprocessierups onthaart. Eerst pakt ze de eikenprocessierups bij de kop en schudt de rupsen diverse malen.

Daarna draait ze de rups om en pakt de rups bij zijn achterlijf en vervolgens slaat ze de rups een paar keer tegen een tak. Na de behandeling is de eikenprocessierups klaar voor consumptie.

Overigens zouden ook bepaalde insecten en soorten vleermuizen de eikenprocessierups niet versmaden.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen