Op jacht naar kaartjes voor uitverkochte kwartfinale Nederlandse voetbalvrouwen: ’Je moet erbij zijn voor de sfeer’

Jacco Scholts en zijn familie waren ook bij de wedstrijd tegen Kameroen.© eigen foto

Merlin Mulder en Milo Lambers
Amsterdam

Oranjefans zijn druk op zoek naar een kaartje voor het uitverkochte duel tussen Nederland en Italië. ,,Je moet sowieso gaan voor de sfeer, ook al heb je niks.’’

Het stadion in het Stade du Hainaut in Valenciennes biedt plaats aan bijna 25.000 toeschouwers. De KNVB heeft 2000 kaarten verkocht aan Nederlandse fans. De rest van fans proberen nu op andere manieren nog aan een ticket te komen.

Op Ticketswap zoeken meer dan 1900 personen. Kleine kans dat dat succes heeft: er zijn er op dat platform slechts 24 verkocht. De Nederlandse bond adviseert alleen via het officiële verkoopkanaal van de FIFA nog te proberen een kaart te kopen, want er zijn veel valse kaartjes in omloop.

Het is Jacco Scholts uit Voorschoten wel gelukt om een kaart voor hem en zijn dochter Kim te bemachtigen. ,,Ik heb ze al een tijdje. Het was gokken of Nederland het zou redden tot de kwartfinale, maar gelukkig heb ik goed gegokt.’’ Met zijn gezin is hij ook bij de wedstrijd tegen Kameroen geweest, dat was een onvergetelijk ervaring, vertelt hij.

Ook Jan Slokker uit Huizen had goed gegokt. Hij gaat met zijn zoon Elmar naar de wedstrijd, die nogal sceptisch is over vrouwenvoetbal. Jan Slokker is voorzitter van de vrouwenafdeling bij HSV De Zuidvogels en heeft een totaal andere kijk op dit onderwerp.

Hij hoopt zijn zoon in Valenciennes te overtuigen. ,,Ik ben een van die tweeduizend die de kaarten al had gekocht via de officiële site. Ik heb achteraf wel spijt dat ik geen kaarten voor de halve finale en de finale heb gekocht. Ik ga nog wel proberen die alsnog te bemachtigen. Misschien gewoon bij het stadion, we zien het wel.’’

Scholts en zijn dochter zorgen vandaag al in het Franse Valenciennes te zijn, zodat ze zaterdag al vroeg bij de fanzone zijn. Dat is een plek waar duizenden Oranjefans zullen verzamelen, legt hij uit. ,,In een stoet loop je dan naar het stadion, dat is echt geweldig om mee te maken.’’

Hij krijgt van vrienden en kennissen de vraag hoe hij aan kaarten is gekomen. ,,Ik raad iedereen aan om naar Valenciennes te komen, ook al heb je geen kaartje. Je kan in kroegjes ook de wedstrijd kijken en meelopen in die stoet is al een belevenis. Die sfeer is al de moeite waard.’’

24-voudig international en Ajax-speelster Kelly Zeeman uit Marken rijdt zaterdag op en neer naar Noord-Frankrijk om haar collega’s aan te moedigen.

,,Ik wist in oktober al dat ik het WK zou missen door een blessure. Mijn teamgenoten Soraya Verhoeve en Marthe Munsterman beurden me op door te zeggen dat we als toeschouwers heen zouden gaan. Dat hebben we de eerste wedstrijd gedaan. Deze keer ga ik met een vriendin. Het bezorgt me wel een dubbel gevoel. Ik zie mezelf ook niet als supporter, ik ga erheen om mijn collega’s aan te moedigen.”

De Nederlandse voetbalsters keren terug naar de stad waar ze ook de tweede wedstrijd tegen Kameroen speelden. Toen zagen zo’n 15.000 Nederlanders Oranje met 3-1 winnen.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen