Muiderslot nu onderdeel van belangrijkste geschiedenisnetwerk van Nederland

1/2
Muiden

Het Muiderslot is toegetreden tot het zogeheten canonnetwerk van Nederland. Hierin zitten musea en erfgoedinstellingen die allemaal een belangrijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis vertellen.

In het geval van het Muiderslot is dat het verhaal van graaf Floris de Vijfde die het kasteel liet bouwen in de middeleeuwen. Al sinds 1285 staat het op een strategische plek onder de rook van Amsterdam en daarmee is het het best bewaarde middeleeuwse kasteel van Nederland.

Tegenwoordig trekt het kasteel jaarlijks zo’n 145.000 bezoekers. Naast het kasteel zelf, kent het Muiderslot nog twee belangrijke canonstukken. Een middeleeuwse munt met de beeltenis van Floris de Vijfde en een uniek kinderzwaard uit de Middeleeuwen. Een dergelijk oefenzwaard moet Floris als kind ook gehad hebben om te leren vechten.

De toetreding tot het netwerk werd donderdagochtend door het Muiderslot gevierd samen met leerlingen van de Jozefschool uit Muiden. Zij maakten ook kennis van Floris de Vijfde die tot leven kwam in een scene uit de dansmusical Floris door theatergroep plan d. Een voorstelling met zingende ridders, dansende jonkvrouwen en dappere troubadours.

De landelijke samenwerking tussen de musea is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar sinds september 2017 de overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien is: de vijftig belangrijkste personen en gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen